Milutin Milanković – naš najveći znanstvenik među građevinarima

 
Povodom 60. obljetnice smrti poznatog matematičara, astronoma i klimatologa Milutina Milankovića na Građevinskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci (R. Matejčić 3) održat će se 12.12.2018. prigodno predavanje pod naslovom “Milutin Milanković – naš najveći znanstvenik među građevinarima“. Predavanje će se održati u organizaciji riječke podružnice Hrvatskoga društva za mehaniku u predavaonici G-004 s početkom u 10:00 sati, a predavač će biti Gordan Jelenić.
 
Dodatne informacije o predavanju mogu se dobiti na http://www.csm.hr/?pg=vijest_detalji&lng=hr&vijest_id=288&lnk=hdm.

Konferencija "HKO – mehanizam za osiguravanje relevantnosti obrazovanja" (2)

Konferencija Hrvatski kvalifikacijski okvir – mehanizam za osiguravanje relevantnosti obrazovanja, 7. prosinca 2018. godine
Kampus Sveučilišta u Rijeci, zgrada Građevinskog fakulteta
 
Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Sveučilištem u Rijeci organizira konferenciju na kojoj se predstavljaju i raspravljaju novosti sa svih razina obrazovanja u Hrvatskoj. Ovogodišnja konferencija održat će se u Rijeci, 7. prosinca 2018., pod nazivom Hrvatski kvalifikacijski okvir - mehanizam za osiguravanje relevantnosti obrazovanja kaoveć četvrta u nizu konferencija Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, koja je ove godine povezana i s obilježavanjem 45 godina rada Sveučilišta u Rijeci.
Sudionike će uvodno pozdraviti ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija te predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić.
Program Konferencije je moguće vidjeti ovdje
Ukoliko ste zainteresirani možete se registrirati i na dan Konferencije u holu Fakulteta.

6. humanitarni koncert "Gradimo bolju budućnost"

Pozivamo vas 

dana 9.11.2018. na  6. humanitarni koncert „Gradimo bolju budućnost“.

 
Organizatori koncerta su članovi Studentskog zbora Građevinskog fakulteta u Rijeci. Koncert se održava

u auli Građevinskog fakulteta na Kampusu s početkom u 18:30 sati.

Donacije posjetitelja namijenjene su udruzi "DIP" koja u sklopu svojih programa organizira provedbu aktivnosti za djecu i mlade s različitim poteškoćama u razvoju, poremećajima u ponašanju i kroničnim bolestima.

Nastupaju Djevojački zbor Josip Kaplan, Riječki komorni zbor „Val“, Medea & Mateo Žmak, Iva Santini, Glorena, Vintage Factory i drugi
 

Od rasnog arhitekta do prvoklasnog intelektualca

18. listopada  na Građevinskom fakultetu u Rijeci, održana je promocija knjige Misli o arhitekturi  Borisa Magaša.

Novi list o tom događaju

Boris Magaš - Misli o arhitekturi (2)

Pozivamo vas na promociju knjige o akademiku Borisu Magašu koja će se održati u četvrtak 18. listopada u 18.00h u predavaonici G-003 na Građevinskom fakultetu u Rijeci.

Pozivnica 


 

 

7. Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Rijeci

Panel povodom svečanog otvorenja 7. Sajma stipendija i visokog obrazovanja u Rijeci u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanjai Sveučilišta u Rijeci, održati u četvrtak, 18. listopada 2018. od 10:00 do 11:00 sati u Zgradi Sveučilišnih odjela, dvorana 0-30, na Sveučilišnom kampusu, Radmile Matejčić 2, Rijeka. program
 
Panel pod nazivom „Koja znanja za budućnost treba Rijeka?“ održat će se kao moderirani razgovor između gostiju koji imaju ključne funkcije u području razvoja obrazovanjai lokalne uprave kako bi s posjetiteljima Sajma i svečanog otvorenja podijelili svoju viziju o razvoju i budućnosti Rijeke. Na panelu će sudjelovati mr.sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Petar Mamula, dipl.ing., zamjenik župana Primorsko-goranske županije, prof.dr.sc. Sanja Barić, prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci,  Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencija Primorsko-goranske županijete mr.sc. Ninoslav Šćukanec Schmidt, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja i organizator Sajma. Nakon panela pozivamo Vas na domjenak povodom svečanog otvorenja Sajma na koji su pozvani predstavnici Sveučilišta u Rijeci, visokih učilišta iz Hrvatske i inozemstva, predstavnici studenata te institucija i agencija iz područja visokog obrazovanja, predstavnici veleposlanstva stranih država u RH te medija.
 
Pozivamo Vas također da obiđete izlagački dio Sajmana kojemu će se od 10 do 16 sati predstaviti više od 30 izlagačkih institucija iz Hrvatske i 15 drugih zemalja te da u sklopu popratnog programa Sajma poslušate naše govornike i saznate  zašto je važno studirati, raditi i živjeti u Rijeci. Zatim da se inspirirate iskustvima stipendista i profesora Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke, Veleposlanstva Japana i Francuske o mogućnostima stipendiranja i studentske razmjene te da sudjelujete na zanimljivim panel diskusijama i predavanjima. Iz programa Sajma izdvajamo predstavljanje inovativnog projekta „Zvuk Rijeke“ kojega će predstaviti autorski tim: Damir Martinović Mrle, Ivanka Mazurkijevič i prof.dr.sc. Vanja Travaš s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Detaljan program Sajma pronađite ovdje.
 
Sajam stipendija i visokog obrazovanja postao je prepoznatljiv događaj koji promiče širenje pristupa visokom obrazovanju u Hrvatskoj te poticanje međunarodne mobilnosti, na kojemu se na jednom mjestu predstavljaju stipendije i drugi oblici financijske potpore dostupni hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Organizaciju ovogodišnjeg Sajma omogućile su potpore brojnih partnera: Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija (Donatori),Sveučilište u Rijeci i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (Glavni Partneri), Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Grad Zagreb (Pokrovitelji) te RIT Croatia (Sponzor). Cjelovit popis pokrovitelja, partnera, izlagača te više informacija o programu Sajma dostupno je na službenim internetskim stranicama Sajma.
 
 
 

2nd My First Conference


U sklopu manifestacije Rijeka tehnologije, 27.9.2018. god. se na Pomorskom fakultetu u Rijeci održala druga po redu konferencija My First Conference, namijenjena studentima doktorskog studija i ambicioznim studentima diplomskih studija iz svih područja inženjerstva i tehnologije. Program konferencije se može preuzeti ovdje, a više informacija o ovom kongresu je moguće dobiti na službenim stranicama http://mfc.com.hr/. Konferenciju je organizirana od strane Pomorskog fakulteta, Tehničkog fakulteta te Građevinskog fakulteta u Rijeci. Unutar programa konferencije se nalazi 6 radova izrađenih u koautorstvu studenata diplomskog studija i nastavnika Građevinskog fakulteta u Rijeci te studenata poslijediplomskog studija i nastavnika na doktorskom studiju istog fakulteta. Sveukupno je na kongresu tako sudjelovalo 6 studenata od kojih su dvoje na diplomskom studiju i četvero na poslijediplomskom studiju.
 
 

Bilateralni hrvatsko-kineski projekt

U sklopu bilateralnoga hrvatsko-kineskog projekta Experimental study of large-span structures considering multiple-support excitation na našem Fakultetu ovaj i slijedeći tjedan gostuju kolege s Dalian University of Technology.

Prof. Luyu Li, voditelj kineske grupe istraživača, u četvrtak 23.8.2018 s početkom u 12:00 održat će u predavaonici G-003 predavanje u organizaciji Hrvatskoga društva za mehaniku pod naslovom Novel design approach of a nonlinear tuned mass damper with Duffing stiffness.
Na predavanje ste svi najljepše pozvani. SažetakProf. Luyu Li

Dani Fakulteta

Povodom obilježavanja Dana Fakulteta, na Građevinskom fakultetu u Rijeci 
5. srpnja 2018. održana je  prezentacija Zbornika radova XX.  
U Knjizi XX, Zbornika radova Građevinskog fakulteta u Rijeci, objavljeno je ukupno 14 znanstvenih i stručnih radova nastavnika i studenata Fakulteta te drugih znanstvenika i stručnjaka iz područja djelatnosti Fakulteta. Ovogodišnje izdanje Zbornika sadržajno dopunjeno je Fakultetskim godišnjakom. Sudjelovalo je ukupno 38 autora radova i osam autora priloga te 31 recenzent. Sve objavljene radove recenziralo je najmanje dvoje znanstvenika ili stručnjaka iz područja rada, djelatnika Sveučilišta u Rijeci, Građevinskih fakulteta i drugih visokoobrazovnih institucija koji su sastavnice ostalih Sveučilišta u RH, izabranih u znanstvena zvanja te priznati stručnjaci iz lokalne i šire akademske i gospodarske zajednice. Sukladno dosadašnjoj praksi, radovi su klasificirani prema Univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji (UDK). Više o zborniku objavljeno je na: http://www.gradri.uniri.hr/hr/izdavacka-djelatnost/zbornik-radova.html


 

  


6. srpnja 2018. održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća, a tom prilikom dekanica i izvanredna profesorica dr. sc. Ivana Štimac Grandić objavila je izvješće rada Fakulteta u protekloj akademskoj godini te najavila što se sve nalazi pred nama.Izvješće dekanice obuhvatilo je i organizaciju konferencija, izdavaštvo i poslovne suradnje s jedinicama lokalne samouprave od kojih se posebno ističe sanacija riječke kulturne baštine, odnosno ulaz iznad HNK Ivana pl. Zajca.

Zaključak je stavljen na brojna priznanja i nagrade za profesore koji su svojim radom pridonijeli da Građevinski fakultet danas postane institucija koja će svojim studentima pružiti visoku razinu kvalitete obrazovanja u području tehničkih znanosti.

Novii list o sjednici: http://novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Gradevinski-fakultet-izabrali-su-studenti-iz-cijele-Hrvatske 


 

 

Rijeka 2020, programski pravac 27 susjedstava, Bolje vas našli: posjet susjedstvu Kampus

U petak, 8. lipnja 2018. zainteresirani građani Rijeke, u sklopu programskog pravca 27 susjedstava programa Rijeka 2020, posjetili su susjedstvo Kampus na Trsatu. Okupljenima se u Akvariju obratile prof. dr. sc. Rajka Jurdana-Šepić koja im je predstavila plan rada Kampus kreativnog tima u naredne tri godine te Branka Cvjetičanin, voditeljica programskog pravca 27 susjedstava. Susjedstvo Kampus povezano je s gradom Trstom, koji će 2020. godine biti europska prijestolnica znanosti, pa će dva grada slične industrijske baštine i povijesti u istoj godini biti prijestolnica kulture i prijestolnica znanosti.
U sklopu programa okupljeni građani posjetili su Građevinski fakultet, na kojem su domaćini bile  dekanica izv. prof. dr. sc Ivana Štimac Grandić te prodekanica izv. prof. dr. sc. Nana Palinić. Okupljeni su obišli glavne predavaonice te laboratorij za materijale i laboratorij za konstrukcije.
U sklopu programa građani su obišli i Odjel za biotehnologiju, gdje je domaćin bila doc. dr. sc. Sandra Kraljević Pavelić, te Odjel za fiziku kroz koji ih je provela Rajka Jurdana Šepić. 
Na Filozofskom fakultetu ugostila ih je dekanica prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra a na kraju su prošetali kroz Akademiju primijenjenih umjetnosti s profesorima Draženom Vitolovićem, Darijom Žmak Kunić i Danijelom Cikovićem.
Druženje Bolje vas našli na Kampusu na koje su se odazvali susjedstva Drenova, Škurinje, Praputnjak, Kostrena i Turnić-Mlaka, nastavilo se na početnoj točki druženja, u Akvariju, uz zakusku i jazz koncert Vedran Ružić-dua.

 

 

Razvoj zavoda za hidrotehniku i geotehniku kroz EU projekte

Znanstveni kolokvij Sveučilišta u Rijeci pod nazivom - RAZVOJ ZAVODA ZA HIDROTEHNIKU I GEOTEHNIKU KROZ EU PROJEKTE održan je 12. lipnja 2018. godine održan je na građevinskom fakultetu u rijeci u sklopu jednodnevnog znanstvenog skupa, na kojem je predstavljen Razvoj Zavoda za hidrotehniku i geotehniku kroz EU projekte i monografija napisana u sklopu cijele aktivnosti. Cilj Znanstvenih kolokvija Sveučilišta u Rijeci koji se održavaju od 2010 godine je prezentacija znanstvene aktivnosti i istraživanja, te umjetničkih postignuća hrvatskih i stranih znanstvenika mladim istraživačima, studentima, profesorima i široj društvenoj zajednici. Posebno treba istaknuti da je kroz Znanstvene kolokvije Sveučilišta, naglasak je stavljen (a posebno u ovom Kolokviju) na teme koje pridonose kvalitetnijoj realizaciji i prikazu aktivnosti i rezultata dobivenih iz velikih međunarodnih, znanstvenih i infrastrukturnih EU projekata koji su završeni ili u tijeku na Sveučilištu u Rijeci, odnosno njegovim sastavnicama.
Sveučilište u Rijeci pokrovitelj je znanstvenog skupa, te je skup otvorila rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, pozdravila ga je dekanica Građevinskog fakulteta u Rijeci Izv. prof. dr. sc. Ivana Štimac Grandić, a uvodnu prezentaciju održala je prof.dr.sc. Nevenka Ožanić, pomoćnica rektorice i predstojnik Zavoda za hidrotehniku i geotehniku Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
         

 

  


Novi list

 

 

Razvoj zavoda za hidrotehniku i geotehniku kroz EU projekte

Znanstveni kolokvij Sveučilišta u Rijeci pod nazivom - RAZVOJ ZAVODA ZA HIDROTEHNIKU I GEOTEHNIKU KROZ EU PROJEKTE održan je 12. lipnja 2018. godine održan je na građevinskom fakultetu u rijeci u sklopu jednodnevnog znanstvenog skupa, na kojem je predstavljen Razvoj Zavoda za hidrotehniku i geotehniku kroz EU projekte i monografija napisana u sklopu cijele aktivnosti. Cilj Znanstvenih kolokvija Sveučilišta u Rijeci koji se održavaju od 2010 godine je prezentacija znanstvene aktivnosti i istraživanja, te umjetničkih postignuća hrvatskih i stranih znanstvenika mladim istraživačima, studentima, profesorima i široj društvenoj zajednici. Posebno treba istaknuti da je kroz Znanstvene kolokvije Sveučilišta, naglasak je stavljen (a posebno u ovom Kolokviju) na teme koje pridonose kvalitetnijoj realizaciji i prikazu aktivnosti i rezultata dobivenih iz velikih međunarodnih, znanstvenih i infrastrukturnih EU projekata koji su završeni ili u tijeku na Sveučilištu u Rijeci, odnosno njegovim sastavnicama.
Sveučilište u Rijeci pokrovitelj je znanstvenog skupa, te je skup otvorila rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, pozdravila ga je dekanica Građevinskog fakulteta u Rijeci Izv. prof. dr. sc. Ivana Štimac Grandić, a uvodnu prezentaciju održala je prof.dr.sc. Nevenka Ožanić, pomoćnica rektorice i predstojnik Zavoda za hidrotehniku i geotehniku Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

BIM u niskogradnji

U utorak 19.6.2018. s početkom u 10:00 sati na Građevinskom fakultetu u Rijeci, Radmile Matejčić 3 (Kampus Sveučilišta u Rijeci), u velikoj dvorani G-004 održati će se stručno predavanje tvrtke StudioARS d.o.o., 

BIM u niskogradnjihttp://www.studioars.com/hr/hr/bim-u-niskogradnji/384/17

Razvoj zavoda za hidrotehniku i geotehniku kroz EU projekte

Sveučilište u Rijeci Vas s radošću poziva na Znanstveni skup:

„Razvoj Zavoda za hidrotehniku i geotehniku kroz EU projekte“
 

U sklopu Znanstvenog kolokvija Sveučilišta u Rijeci dana 12. lipnja 2018. na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci biti će organiziran jednodnevni Znanstveni skup pod nazivom: Razvoj Zavoda za hidrotehniku i geotehniku kroz EU projekte.
U sklopu skupa biti će predstavljena i Monografija Zavoda za hidrotehniku i geotehniku 2008. – 2018. koja obuhvaća pregled aktivnosti i postignuća Zavoda za hidrotehniku i geotehniku pri Građevinskom fakultetu u Rijeci.
Zavod za hidrotehniku i geotehniku će u sklopu ovoga skupa biti predstavljen kroz prezentacije istraživanja i stručne suradnje.
U privitku se nalazi detaljni program skupa.
PRISUSTVOVANJE SKUPU JE U POTPUNOSTI BESPLATNO PA SE POZIVAJU SVI ZAINTERESIRANI DA SE PUTEM INTERNETSKOG OBRASCA PRIJAVE ZA DOLAZAK NA SKUP.
Prijavni obrazac: https://docs.google.com/forms/d/1C87-P6Z5ieC1AXux1UeVCexQxEdW6FZd_0ed-IfyKv4/edit?usp=sharing

POZIV-PROGRAM SKUPA

8. međunarodna konferencija o industrijskoj baštini

U organizaciji udruge Pro Torpedo i Građevinskog fakulteta u Rijeci u petak 25.05. i subotu 26.05. na Građevinskom fakultetu održana je 8. Međunarodna konferencija o industrijskoj baštini posvećena temi ''Obnova industrijskog nasljeđa''. Ovom konferencijom riječka udruga Pro Torpedo obilježava 15 godina rada i promicanja vrijednosti industrijske baštine. Suorganizatori konferencije bili su Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci. Više
 

Novi list

 

 

Sastanak Hrvatske komore inženjera građevinarstva

U petak, 25. svibnja 2018. godine, s početkom u 14 sati, na Građevinskom fakultetu je održan sastanak Hrvatske komore inženjera građevinarstva područnog odbora Rijeka ,vezano na Izmjene Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje.

 

  

8. međunarodna konferencija o industrijskoj baštini

U petak 25. i subotu 26. svibnja na našem Fakultetu se održava 8. Međunarodna konferencija o industrijskoj baštini. Konferencija se održava u organizaciji udruge Pro Torpedo Rijeka i Građevinskog fakulteta u Rijeci a tema ovogodišnje konferencije je Obnova industrijskog naslijeđa. Ukupno 68 izlagača iz Hrvatske i inozemstva predstaviti će 53 teme kroz izlaganja i poster sekciju.

Zainteresirani nastavnici i djelatnici Fakulteta mogu slobodno doći i poslušati izlaganja na Konferenciji, uz prethodnu registraciju na info pultu.