Radionice za djelatnike i umirovljenike „Naš Kampus“

Na Građevinskom fakultetu i u Matici umirovljenika grada Rijeke - klub „Trsat“, prošli tjedan su završene radionice za djelatnike i umirovljenike „Naš Kampus“ u sklopu projekta „Inkluzivni Kampus“. Cilj radionica je bio da djelatnici i lokalna zajednica predlože moguća rješenja za uređenje otvorenih prostora Kampusa. Radionice su se odvijale kroz rad u manjim grupama. U okviru radionice djelatnici i umirovljenici su se kroz kratko predavanje upoznali s principima inkluzivnog i univerzalnog dizajna te projektom “Inkluzivni Kampus”.

Rezultati radionica kao i svih faza ovog projekta biti će prezentirani po završetku projekta lokalnoj zajednici kao i široj javnosti.
Voditeljice projekta su docentice Iva Mrak i Sanja Šurdonja sa Građevinskog fakulteta. "Projekt je financiralo Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava - Susjedstvo Kampus"
 
 

Predavanje na Hrvatskom graditeljskom forumu 2020

Na znanstveno-stručnom skupu HRVATSKI GRADITELJSKI FORUM 2020 koji je održan 20. veljače 2020. godine na Građevinskom fakultetu u Zagrebu izv.prof.dr.sc. Davor Grandić i izv.prof.dr.sc. Leo Matešić održali su predavanje „Obnova i rekonstrukcija povijesnih mostova u Ninu nakon katastrofalne poplave 2017. god.“

 

 

Rijeka 2020 (2)

Pozivamo vas na predstavljanje projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnica kulture i programa zanimljivih studentskoj populaciji koja će se održati u utorak, 28. siječnja u 12 sati u dvorani G - 003  na Građevinskom fakultetu.
Važan dio prezentacije će, osim predstavljanja projekta i nekih od više od 600 programa, biti i predstavljanje mogućnosti direktnog uključivanja studenata u volonterski program Rijeke 2020, posebice kroz program svečanog otvorenja koje će se održati 01. veljače 2020. godine.
Također, bit će predstavljen i program spektakla otvorenja Europske prijestolnice kulture s fokusom na poseban dio otvorenja koji će se odviti na Molo longu, prostoru kojeg smo rezervirali za studente koji mogu aktivno sudjelovati u samoj izvedbi programa otvorenja.

Inkluzivni Kampus

Na Građevinskom fakultetu i Učiteljskom fakultetu, prošli tjedan su završene radionice za studente „Naš Kampus“ u sklopu projekta „Inkluzivni Kampus“. Cilj radionica je bio da studenti predlože moguća rješenja za uređenje otvorenih prostora Kampusa. Radionice su se odvijale kroz rad u manjim grupama. U okviru radionice studenti su se kroz kratko predavanje upoznali s principima inkluzivnog i univerzalnog dizajna te projektom “Inkluzivni Kampus”.
Nakon zimskih praznika planiraju se radionice za djelatnike, o čemu će biti poslan poziv svim sastavnicama.
Rezultati radionica kao i svih faza ovog projekta biti će prezentirani po završetku projekta lokalnoj zajednici kao i široj javnosti.
Voditeljice projekta su docentice Iva Mrak i Sanja Šurdonja sa Građevinskog fakulteta, a u provođenju radionica priključili su se i predstavnik Ureda za potporu studentima s invaliditetom pri Studentskom zboru i predstavnik studenata s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci Tino Vodanović (na Građevinskom fakultetu) i docentica Anita Rončević (na Učiteljskom fakultetu).
"Projekt je financiralo Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava - Susjedstvo Kampus"

 

Noć istraživača u Toweru

Tower centrom Rijeka danas vladaju znanstvenici, jer održava se Europska noć istraživača koja je dvostruko bogatija od prošlogodišnje. Najbolji znanstveni tulum u gradu u Tower centar je doveo znanstvenike 9 sastavnica Sveučilišta u Rijeci koje se predstavljaju na 22 istraživačke postaje. Novi list

2. savjetovanje vatrogasaca u Rijeci (2)

Na linku http://www.vz-pgz.hr/hr/najavljujemo1511_2019 2_savjetovanje_vatrogasaca_u_rijeci/505/29 objavljen je program savjetovanja na temu sigurnosti vatrogasca u operativnom djelovanju koje će se održati 15. 11. 2019. godine u Rijeci. Organizatori su Vatrogasna zajednica PGŽ i Građevinski fakultet u Rijeci. Pokrovitelji savjetovanja su Ziegler d.o.o. i Turistička zajednica Grada Rijeke. Posebnost drugog po redu savjetovanja ove vrste je veći broj stranih od domaćih izlagača što za cilj ima „donošenje“ znanja u Hrvatsku. Prvo je savjetovanje održano 2017. godine te je polučilo značajan interes, a ovogodišnje je organizirano slijedom postavljenog cilja za održavanjem savjetovanja u dvogodišnjem razmaku.

CERIecon Playpark Rijeka i doktorski studenti Građevinskog fakulteta

Studenti doktorskog studija Građevinskog fakulteta u Rijeci, Davor Stipanić i Luka Zaharija, pozvani su da kao jedan od tri odabrana tima mladih i inovativnih poduzetnika predstave svoj projekt na jednoj od posljednjih radionica CERIecon projekta koja se održala 11.03.2019. u Briselu. Najuspješniji timovi iz regionalnih Playpark centara imali su tako priliku podijeliti priču o svom startup projektu s predstavnicima različitih europskih startup inicijativa i regija, te sudjelovati na panel radionici o europskim startup aktivnostima i networking eventu u organizaciji predstavništva Baden-Württemberg regije te projektnih partnera Vienna Board of Educationi Stuttgart Media University. Doktorski studenti su izdvojeni kao reprezentativan primjer direktnog usmjeravanja istraživačkih aktivnosti s doktorskog studija u poduzetničku ideju koja bi se do završetka studija trebala manifestirati u obliku programa za računalno modeliranje interakcije podzemnih i površinskih voda u vodonosnicima intergranularne poroznosti. U pratnji doktorskih studenata je bila predstavnica CERIecon Playpark Rijeka Silvia Nađte njihov mentor izv. prof. dr. sc. Vanja Travaš.

 

 

Posjet Dječjeg vrtića Ravna Gora

U petak, 22. veljače 2019. godine Fakultet su posjetila djeca, odgojiteljice iz Dječjeg vrtića iz Ravne Gore i ravnateljica Osnovne škole Branimira Markovića iz Ravne Gore. Nakon obilaska Fakulteta i razgovora na temu „Što se radi na Građevinskom fakultetu“ djeca, odgojiteljice i ravnateljica su obišli Laboratorij za materijale, Laboratorij za konstrukcije i Laboratorij za hidrotehniku u kojima im je pokazano kako zamiješati beton, što se događa sa zgradama u potresu i kako se ponaša brod na valovima.

Božićna bajka

18. prosinca 2018. godine u sklopu Adventa na Kampusu na Građevinskom fakultetu nastupile su male balerine plesne grupe Bird. One su u uholu fakulteta izvele predstavu Božićna bajka. Nakon predstave za balerine i djecu djelatnika fakulteta održana je Božićna radionica u organizaciji Laboratorija za materijale.

 

   

“Učionice” unutar RIJEKA 2020 – Europska prijestolnica kulture

U subotu 15.12.2018., kao dio programa “Učionice” unutar RIJEKA 2020 – Europska prijestolnica kulture, održalo se jednodnevno događanje pod nazivom “Kako uključiti osobe s invaliditetom na kulturna događanja?”.
Događanje je vodio međunarodno uvaženi teatrolog Darko Lukić, a sudjelovao je i Marko Gotovac, savjetnik pri Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. 
Doc. Iva Mrak, djelatnica Građevinskog fakulteta, održala je predavanje o Univerzalnom i inkluzivnom dizajnu te pristupačnosti prostora kulturne namjene u Gradu Rijeci, a Sveučilište u Rijeci su još predstavljali izv. prof. Miroslav Vrankić s predavanjem o asistivnim tehnologijama i Sandra Nuždić, prof., iz Ureda za studente s invaliditetom te studenti Sveučilišta u Rijeci.
 

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Obavještavamo Vas da se 06.12.2018. pod organizacijom Sveučilišnog savjetovališnog centra i Ureda za studente s invaliditetom, održalo obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.
Tijekom događanja dodijeljene su nagrade najboljim studentima s invaliditetom, a Građevinski fakultet je sudjelovao kratkim predavanjem doc. dr. sc. Ive Mrak, o Univerzalnom i inkluzivnom dizajnu, te predavanjem bivše studentice Margarete Cindrić, bacc.ing.aedif. koja je predstavila svoj Završni rad na temu univerzalnog i inkluzivnog dizajna u prostorima javne namjene, što je bilo jako dobro prihvaćeno od svih prisutnih. 
 

Projekt "Zvuk Rijeke"

Damir Martinović Mrle iz grupe ”Let 3” i njegova supruga Ivanka Mazurkijević predstavili su jučer na Kampusu, u sklopu Sajma stipendija i visokoga obrazovanja u dijelu nazvan ”SAS izazov”, projekt ”Zvuk Rijeke” – zvuk koji će ostati poznat u povijesti kao prvi zvuk koji se može i vidjeti.
Na projektu će surađivati s prof. dr. sc. Vanjom Travašem s Građevinskog fakulteta.

Portal Fiuman

3D skeniranje Orlandovog stupa (2)

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Građevinskog fakulteta u Rijeci i Sveučilišta u Dubrovniku 4. i 5. listopada 2018. godine  provedena je edukacija i radionica pod nazivom „3D skeniranje Orlandovog stupa“.  Opširnije

Rijeka tehnologije

U okviru obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci, od 26. do 28. rujna organizira je manifestacija „Rijeka tehnologije“. Manifestaciju sinergijski organiziraju sastavnice Sveučilišta u Rijeci (Tehnički fakultet, Građevinski fakultet, Pomorski fakultet, Odjel za fiziku te Centar za mikro- i nanoznanosti i tehnologije) te Tehnička škola, Zajednica tehničke kulture, Dom mladih i Akademsko astronomsko društvo iz Rijeke. Cilj Rijeke tehnologije je promocija i popularizacija obrazovanja i znanosti na područjima tehničkih i prirodoslovnih znanosti kako bi najšira javnost, uglavnom upoznata s riječkom industrijskom i tehnološkom baštinom i tradicijom, dobila uvid u izvanredna recentna postignuća na polju tehnologije u Rijeci. Program manifestacije je moguće preuzeti ovdje. Na manifestaciji su u svrhu popularizacije znanosti sudjelovala 3 doktorska studenta Građevinskog fakulteta u Rijeci:
 
  • Miran Tuhtan s prezentacijom naslovljenom „Njihala i kaos“,
  • Davor Stipanić s prezentacijom naslovljenom „Ranjivost podzemnih voda s osvrtom na ekološki incident u Slavonskom Brodu“,
  • Luka Zaharija: "Život riječnih korita".
 
Osim gore navedenoga, na manifestaciji Noć istraživača koja se 28.09.2018. god. održala u Tower Centaru u Rijeka, djelatnici Građevinskog fakulteta Nina Čeh, Miran Tuhtan , doc. dr. sc. Edita Papa Dukić, doc. dr. sc. Paulo Šćulac su sudjelovali u popularizaciji znanosti s interaktivnom prezentacijom simulacije potresa te tako svim zainteresiranima približili fizikalne procese koji se povezuju s rušenjem građevinskih objekata uslijed djelovanja potresa.
 

13. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva

U Opatiji su od 14. do 16. lipnja 2018. godine održani 13. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva u organizaciji Hrvatske komore inženjera građevinarstva.
U sklopu predstavljanja najnovijih znanstvenih i stručnih spoznaja, iskustava i primjera dobre prakse sudjelovali su i zaposlenici Fakulteta:
  • Leo Matešić bio je voditelj sekcije „Geotehničke konstrukcije“,
  • u sklopu sekcije Upravljanje vodama i hidrotehnika predstavljeno je istraživanje autora Luke Zaharije, Vanje Račkog, Vanje Travaša i Davora Stipanića „Jezero Butoniga i problem ranojesenskog ispuštanja“,
  • a u dijelu Suradnja znanosti i gospodarstva  na EU projektima prikazana su iskustva u provedbi dva projekta: „Strateško razmišljanje i iskustva Građevinskog fakulteta u Rijeci u provedbi infrastrukturnih EU projekata“ (Nevenka Ožanić, Sven Maričić) i „Projekt Rainman – novi pristup pri analizama pojavnosti i zaštite od jakih oborina na pilot područjima Zagreba i Istre“ (Josip Rubinić, Alan Cibilić, Danko Biondić, Nino Krvavica).
 

Stručni seminar u organizaciji DAGIT-a Slavonski Brod

Aktualna građevno-tehnička regulativa bila je tema stručnog seminara koji je održan 16. ožujka 2018. u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu. Organizator skupa bio je DAGIT Slavonski brod u suradnji s Hvatskim savezom građevinskih inženjera.
Na seminaru je obrađene i tema: - Utjecaj ponašanja vijčanih priključaka na potresni odziv čeličnih okvira (predavačica dr. sc. Paulina Krolo, mag. ing. aedif.)

http://www.casopis-gradjevinar.hr/assets/Uploads/JCE-70-2018-3-15-SB.pdf
 
.