Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Obavještavamo Vas da se 06.12.2018. pod organizacijom Sveučilišnog savjetovališnog centra i Ureda za studente s invaliditetom, održalo obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.
Tijekom događanja dodijeljene su nagrade najboljim studentima s invaliditetom, a Građevinski fakultet je sudjelovao kratkim predavanjem doc. dr. sc. Ive Mrak, o Univerzalnom i inkluzivnom dizajnu, te predavanjem bivše studentice Margarete Cindrić, bacc.ing.aedif. koja je predstavila svoj Završni rad na temu univerzalnog i inkluzivnog dizajna u prostorima javne namjene, što je bilo jako dobro prihvaćeno od svih prisutnih. 
 

Projekt "Zvuk Rijeke"

Damir Martinović Mrle iz grupe ”Let 3” i njegova supruga Ivanka Mazurkijević predstavili su jučer na Kampusu, u sklopu Sajma stipendija i visokoga obrazovanja u dijelu nazvan ”SAS izazov”, projekt ”Zvuk Rijeke” – zvuk koji će ostati poznat u povijesti kao prvi zvuk koji se može i vidjeti.
Na projektu će surađivati s prof. dr. sc. Vanjom Travašem s Građevinskog fakulteta.

Portal Fiuman

3D skeniranje Orlandovog stupa (2)

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Građevinskog fakulteta u Rijeci i Sveučilišta u Dubrovniku 4. i 5. listopada 2018. godine  provedena je edukacija i radionica pod nazivom „3D skeniranje Orlandovog stupa“.  Opširnije

Rijeka tehnologije

U okviru obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci, od 26. do 28. rujna organizira je manifestacija „Rijeka tehnologije“. Manifestaciju sinergijski organiziraju sastavnice Sveučilišta u Rijeci (Tehnički fakultet, Građevinski fakultet, Pomorski fakultet, Odjel za fiziku te Centar za mikro- i nanoznanosti i tehnologije) te Tehnička škola, Zajednica tehničke kulture, Dom mladih i Akademsko astronomsko društvo iz Rijeke. Cilj Rijeke tehnologije je promocija i popularizacija obrazovanja i znanosti na područjima tehničkih i prirodoslovnih znanosti kako bi najšira javnost, uglavnom upoznata s riječkom industrijskom i tehnološkom baštinom i tradicijom, dobila uvid u izvanredna recentna postignuća na polju tehnologije u Rijeci. Program manifestacije je moguće preuzeti ovdje. Na manifestaciji su u svrhu popularizacije znanosti sudjelovala 3 doktorska studenta Građevinskog fakulteta u Rijeci:
 
  • Miran Tuhtan s prezentacijom naslovljenom „Njihala i kaos“,
  • Davor Stipanić s prezentacijom naslovljenom „Ranjivost podzemnih voda s osvrtom na ekološki incident u Slavonskom Brodu“,
  • Luka Zaharija: "Život riječnih korita".
 
Osim gore navedenoga, na manifestaciji Noć istraživača koja se 28.09.2018. god. održala u Tower Centaru u Rijeka, djelatnici Građevinskog fakulteta Nina Čeh, Miran Tuhtan , doc. dr. sc. Edita Papa Dukić, doc. dr. sc. Paulo Šćulac su sudjelovali u popularizaciji znanosti s interaktivnom prezentacijom simulacije potresa te tako svim zainteresiranima približili fizikalne procese koji se povezuju s rušenjem građevinskih objekata uslijed djelovanja potresa.
 

13. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva

U Opatiji su od 14. do 16. lipnja 2018. godine održani 13. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva u organizaciji Hrvatske komore inženjera građevinarstva.
U sklopu predstavljanja najnovijih znanstvenih i stručnih spoznaja, iskustava i primjera dobre prakse sudjelovali su i zaposlenici Fakulteta:
  • Leo Matešić bio je voditelj sekcije „Geotehničke konstrukcije“,
  • u sklopu sekcije Upravljanje vodama i hidrotehnika predstavljeno je istraživanje autora Luke Zaharije, Vanje Račkog, Vanje Travaša i Davora Stipanića „Jezero Butoniga i problem ranojesenskog ispuštanja“,
  • a u dijelu Suradnja znanosti i gospodarstva  na EU projektima prikazana su iskustva u provedbi dva projekta: „Strateško razmišljanje i iskustva Građevinskog fakulteta u Rijeci u provedbi infrastrukturnih EU projekata“ (Nevenka Ožanić, Sven Maričić) i „Projekt Rainman – novi pristup pri analizama pojavnosti i zaštite od jakih oborina na pilot područjima Zagreba i Istre“ (Josip Rubinić, Alan Cibilić, Danko Biondić, Nino Krvavica).
 

Stručni seminar u organizaciji DAGIT-a Slavonski Brod

Aktualna građevno-tehnička regulativa bila je tema stručnog seminara koji je održan 16. ožujka 2018. u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu. Organizator skupa bio je DAGIT Slavonski brod u suradnji s Hvatskim savezom građevinskih inženjera.
Na seminaru je obrađene i tema: - Utjecaj ponašanja vijčanih priključaka na potresni odziv čeličnih okvira (predavačica dr. sc. Paulina Krolo, mag. ing. aedif.)

http://www.casopis-gradjevinar.hr/assets/Uploads/JCE-70-2018-3-15-SB.pdf