Znanstvenoistraživački rad

STRATEGIJA ZNANSTVENIH ISTRAŽIVANJA 2021-2025

Strategija znanstvenih istraživanja 2021-2025 Građevinskog fakulteta u Rijeci temelji se na provedenoj SWOT analizi, ostvarenim rezultatima na europskoj, nacionalnoj, sveučilišnoj i institucijskoj razini, ciljevima definiranim u sklopu vizija ustrojbenih jedinica i ciljevima koji su za isto razdoblje definirani na razini Sveučilišta.


IZVJEŠĆA O ZNANSVENOJ PRODUKCIJI

 
OTVORENI NATJEČAJI

   UNIRI

Sveučilište u Rijeci je objavilo Natječaj za namjensko financiranje zajedničke istraživačke infrastrukture i sudjelovanje u znanstvenim kolaboracijama koje promiču međunarodnu vidljivost i internacionalizaciju na Sveučilištu u Rijeci. Natječajem se  

namjenski raspodjeljuje iznos od 200.000,00 HRK na financiranje odnosno sufinanciranje:

  • troškova zajedničke istraživačke infrastrukture (engl. shared research infrastrucure – primjerice softverskih paketa koje će koristiti više znanstvenika s različitih sastavnica Sveučilišta) i/ili 
  • sudjelovanja u međunarodnim znanstvenim kolaboracijama. 

 

Natječaj je objavljen na webu Sveučilišta u Rijeci


 

   Otvoreni natječaji Hrvatske zaklade za znanost: 

Otvoren je natječaj Hrvatske zaklade za znanost Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti sa svrhom kontinuiranog financiranja razvoja karijera doktoranada.
Natječajem je predviđeno financiranje ukupnog troška plaće doktoranda na 4 godine, s primarnim ciljem izrade doktorskog rada i usvajanja znanja o temeljnim postavkama znanstvenog rada i istraživanja.
 
Rok za prijavu mentora: 16. veljače 2021. godine zaključno do 13 sati
Mentor: znanstvenik s međunarodno priznatim dostignućima u znanosti i/ili tehnologiji
Mogu se prijaviti znanstvenici iz svih područja znanosti.
Okvirni početak financiranja: jesen 2021. godine
 
Detaljnije možete pogledati na:
https://hrzz.hr/prijava/otvoreni-natjecaji/
 


Hrvatska zaklada za znanost i Swiss National Science Foundation raspisali su zajednički bilateralni natječaj. 
Hrvatski znanstvenici u suradnji sa švicarskim znanstvenicima mogu prijavljivati zajedničke projekte na otvoreni natječaj Švicarske nacionalne zaklade za znanost s rokom za dostavu prijedloga 1. travnja 2021. godine. Natječajem se financiraju temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o određenome području i koja su usmjerena na bolje razumijevanje predmeta istraživanja. Tematika koja se predlaže mora biti međunarodno prepoznatljiva i/ili nacionalno relevantna, a predlagatelj projektnog prijedloga mora imati izvrsna dosadašnja postignuća.
Više informacija možete pronaći na poveznicama:

            https://hrzz.hr/otvaranje-natjecaja-svicarsko-hrvatski-bilateralni-projekti-ipch-2021-04/  odnosno

https://hrzz.hr/en/call-for-proposals-research-projects-swiss-croatian-bilateral-projects-ipch-2021-04/Natječaji u najavi:

        POSTDOK-2021 (početak 2021.)

        CHANSE (ožujak 2021.)

        QuantERA II (ožujak 2021.)

        IP/UIP-2021 (ljeto 2021.)

 

   Ministarstvo znanosti i obrazovanja:

Bilateralna suradnja:
Više informacija o natječajima i projektnoj istraživačkoj suradnji na stranici MZO.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA) 9. prosinca 2020. godine planira objaviti Poziv za dostavu projektnih prijedloga unutar proračuna od 850.000 EUR. Poziv je namijenjen je isključivo hrvatskim tvrtkama i znanstvenoj zajednici u područjima koja obuhvaćaju promatranje Zemlje, svemirske tehnologije, sigurnost u svemiru, astronomiju, astrofiziku i istraživanje Sunčevog sustava te podizanje svijesti o važnosti tehnologije razvijene za svemir i potencijalu infrastrukture u svemiru za razvoj gospodarstva i društva u cjelini. Više pogledajte ovdje.

   EU

Nova platforma za rezultate Obzor projekata
Dostupna je ažurirana verzija središnje platforme za rezultate Obzor projekata (Horizon Results Platform).
Platforma za rezultate Obzor projekata je:
• Besplatna – možete promovirati ključne iskoristive rezultate (Key Exploitable Results) svojih projekata;
• Jednostavna za uporabu – nalazi se na Funding & Tenders Portalu gdje upravljate svim ostalim aspektima projekta Izvrstan matchmaking alat – možete koristiti platformu kako bi privukli ciljanu publiku;
• Njome upravljate vi – možete objaviti i ažurirati ključne iskoristive rezultate kad god postanu dostupni;
• Doseže do mnogobrojne publike – istraživači, investitori, znanstvenici, poduzetnici, stručnjaci za financiranje, stručnjaci za intelektualno vlasništvo i drugi dionici redovito posjećuju platformu;
• Pokreće usluge i mogućnosti bez ikakvih troškova – ovisno o prirodi i potrebama vaših rezultata, putem platforme možete dobivati informacije o relevantnim natječajima u najavi, događajima s investitorima, mogućnostima za diseminaciju i drugim relevantnim novostima.

Upute o korištenju Obzor platforme za rezultate možete pronaći na sljedećoj poveznici, a sva eventualna pitanja možete dostaviti na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., timu platforme za rezultate Obzor projekata, Službe za upravljanje zajedničkim podacima Glavne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije.


EU programi i fondovi
Nakon dugotrajnih pregovora postignut je politički dogovor između Europske komisije, Europskog parlamenta te država članica Vijeća Europske unije, a kojim je stvoren temelj za nastavak budućeg i novog Programa Kreativna Europa. S namjenskim proračunom većim od 2,4 milijarde eura, a koji podrazumijeva trenutačnih 1,8 milijardi eura te dodatnih 0,6 milijardi eura, novi će program nastaviti promovirati kulturne i jezične raznolikosti, kulturnu baštinu i konkurentnost te omogućiti kulturnim i kreativnim organizacijama, kao i njihovim profesionalcima zajedničko stvaranje i prekograničnu suradnju, s ciljem dosezanja šire publike, baveći se trenutačnim društvenim pitanjima te posebno podržavajući nove umjetnike.
Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Inicijativa Europske komisije – New European Bauhaus

Europska komisija nedavno je pokrenula novu inicijativu pod nazivom New European Bauhaus koja ima za cilj povezati prioritete Europskog zelenog plana s prostorima u kojima živimo te poziva građane Unije na zajedničko promišljanje i gradnju održive i uključive budućnosti.
New European Bauhaus želi okupiti znanost, umjetnost i tehnologiju, te poziva dizajnere, arhitekte, inženjere, znanstvenike, studente, poduzetnike i kreativce da sudjeluju u diskusiji o izazovima i rješenjima koji će oblikovati budućnost i stvoriti New European Bauhaus.
Trenutno je otvoren poziv za sudjelovanje u „Design“ fazi inicijative, a za sudjelovanje u toj fazi nije predviđeno financiranje, no pretpostavlja lakše sudjelovanje i pronalaženje partnera u budućim projektnim prijedlozima za koje će biti objavljeni natječaji u programu Obzor Europa.

Inkluzivnija istraživanja u programu Obzor Europa
Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici te na službenim stranicama Europske komisije.
 

NOVOSTI CENTRA ZA EU PROJEKTE  i UREDA ZA ZNANOST UNIRI

•       CENTAR ZA EU PROJEKTE- Web stranica
•       URED ZA ZNANOST- web stranica
•       Mailing lista Centra za EU projekte: za uključivanje na listu poslati prazan e-mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

IZVJEŠĆE CENTRA ZA EU PROJEKTE

Upute za prijavu projekata na natječaje ili programe potpore uz sudjelovanje Sveučilišta u Rijeci        

 

  
 
.