Stručne baze

Tvrtke i institucije upisane u Registar baza Sveučilišta u Rijeci

Osnovan 1949. godine, Institut IGH je tvrtka koja već više od 70 godina posjeduje koncentraciju znanja, što je čini vodećom projektantskom, konzultantskom i znanstvenom institucijom koja se bavi istraživanjem i razvojem u graditeljstvu.

IGH-ovi laboratoriji akreditirani su za više od 500 metoda ispitivanja. Opremom i stručnim potencijalima na razini su vodećih europskih laboratorija. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju Institut spremno dočekuje – svaki certifikat IGH-ovih laboratorija važeći je bilo gdje u Europi.

Gotovo da nema niti jednog objekta, ceste, tunela ili mosta u Hrvatskoj u kojem upravo IGH nije sudjelovao kroz neku od svojih usluga poput projektiranja ili nadzora, kontrole kvalitete gradnje, izrađivao studije ili davao stručna mišljenja i vještačenja. Osim sudjelovanja u svim većim graditeljskim projektima u Hrvatskoj, IGH je snažno iskoračio i prema zemljama našega okružja; BiH, Srbija, Kosovo, Crna Gora, Albanija i Bugarska, sve do Gruzije, Rumunjske, Rusije i Ukrajine.

Osim u sjedištu u Zagrebu, Institut IGH svoje usluge puža i putem svoja tri Regionalna centra – Osijek, Rijeka i Split.

Regionalni centar Rijeka osnovan je 1962. godine kao podružnica IGH u primorsko goranskoj -istarskoj i ličkoj regiji. Rijeka je odabrana kao sjedište zbog gospodarskih potreba iz djelatnosti IGH, ali i zbog činjenice kako je već tada postala centar prometnih veza regije. Od tada pa sve do danas IGH Regionalni centar Rijeka sudjeluje u respektabilnom broju najvažnijih projekata ovog područja. Danas, govorimo o projektima vezanim za klijente poput: Hrvatske ceste, Lučka uprava Rijeka, Luka Rijeka, Hrvatske autoceste, HŽ Infrastruktura, KBC Rijeka, JTH Costabella i mnoge druge.

Geotech d.o.o. je tvrtka specijalizirana za projektiranje, nadzor i savjetovanje u geotehničkom inženjerstvu – grana građevinarstva koja se bavi rješavanjem problema vezanih za tlo.

Djelatnosti tvrtke su: geotehnička istraživanja i ispitivanja, zaštita pokosa i zaštita od odrona, osiguranje iskopa i građevnih jama, temeljenje i poboljšanje temeljnog tla, potporne konstrukcije, sanacija klizišta.

Poslujemo već 12 godina i naše društvo broji 14 zaposlenika, te kontinuirano ulažemo u rast i razvoj.  Primjenjujemo nove tehnologije iz područja inženjerstva u svakodnevnom radu kroz projektna rješenja te projekte u potpunosti izrađujemo u BIM tehnologiji. Prisutni smo u svim značajnim tržišnim sektorima: županijske i državne ceste, autoceste, željeznice, stambeni i poslovni objekti, turistički objekti, pomorske i inženjerske građevine. Neki značajniji projekti su, Roxanich Heritege Hotel i vinski podrum, Rafinerija INA Rijeka, ex blok Rikard Benčić, Infobip kampus, luka Polačište, Paromlin, Lesnina u Rijeci, Eurospin Poreč, Odron Hrvatska Kostajnica, Pošta u Rijeci, Hotel Sensatori u Dubrovniku, ZTC Rijeka, Petram Resort u Savudriji, Željeznička pruga Zaprešić-Zabok, JGL Rijeka, Aparthotel Žnjan i dr.

Našu referentnu liste čine vodeće hrvatske tvrtke – Strabag, Ivicom, Hrvatske ceste, GP Krk, Županijske uprave za ceste, Swietelsky, Hrvatske željeznice, Rijekaprojekt, Lidl, Plodine i dr., renomirani arhitektonski uredi – 3LHD, Randić i suradnici, ZDL Arhitekti, Rožić Arhitekti, Studio mapa i dr. ali i oni manji klijenti koji su prepoznali našu stručnost i kvalitetu.

Posjedujemo certifikate sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015 i SCCP:2011 koji potvrđuju da smo uspješno uspostavili i održavamo sustav upravljanja u skladu sa zahtjevima norme.

Uz svakodnevni rad orijentirani smo i na edukaciju studenata i inženjera o geotehničkom inženjerstvu kroz predavanja, nastavne i ostale aktivnosti. Prisutni smo na međunarodnim i nacionalnim konferencijama, stručnim skupovima, savjetovanjima, stručnim usavršavanjima.

Tvrtka MareCon d.o.o. osnovana je 1996. godine u Rijeci s ciljem osnovnog djelovanja u lučkom i obalnom inženjerstvu. U proteklim desetljećima, inženjeri tvrtke sudjelovali su u izgradnji pomorskih građevina duž cijele hrvatske obale Jadranskog mora.

Projektirane su, i po ovlaštenom revidentu  izvršene revizije projekata, mnogih novih luka, ali i dogradnje, rekonstrukcije ili sanacije postojećih (trajektne, komunalne, ribarske, nautičkog turizma – marine), obalni zidovi, sidrišta, plaže i sl. U sklopu projektiranja luka izrađene su i maritimne studije te geotehnički elaborati. Konzalting i nadzor vršeni su i nad izvođenjem građevina drugih projektanata. Tvrtka je kroz svoje djelovanje stekla veliki broj stručnih suradnika s kojima potpuno pokriva sve segmente projektiranja pomorskih građevina te vršenja stručnog nadzora nad izgradnjom istih.

Vectrino d.o.o. je tvrtka koja se bavi pregledom i analizom objekata iz zraka i pod morem s ciljem prikupljanja podataka koji se koriste u svrhu upravljanja imovinom.

Riječ je o inženjerskoj tvrtki, u kojoj inženjeri građevine, strojarstva uz ekonomiste razvijaju specifična rješenja u svrhu prikupljanja, validacije i analize podataka.

Oprema koja se koristi za snimanje stanja na terenu su bespilotne letjelice (UAV) i automatske upravljane ronilice (ROV).

Pregled podvodnih objekata s visokom točnošću pozicioniranja, snimanje i inspekcija objekata ili dijelova objekata (krovovi, oštećenja na fasadama i sl, termovizijsko snimanje, izrada realnih podvodnih 3D modela, samo su neki od poslova tvrtke…

Tvrtka je 2017. osvojila nagradu «Drone Hero Europe» u Bruxellesu za najbolji startup projekt.

I.T.T. d.o.o. i Stabilnost d.o.o. su sestrinske tvrtke iz Rijeke aktivne od 1992. godine. Specijalizirane su za projektiranje svih vrsta građevinskih konstrukcija: armirano betonskih, čeličnih, spregnutih i drvenih konstrukcija.

Iza sebe imaju niz složenih projekta u raznim područjima: industrijska postrojenja i industrijski objekti, stambene i poslovne zgrade, sportske dvorane, hoteli, trgovački centri, vjerski objekti, pomorske građevine i drugo. Koriste se suvremenim alatima i programskim rješenjima prateći nova znanja i tehnologije u gradnji. Imaju dva ovlaštena revidenata za izradu kontrola projekata konstrukcija u području betonskih i zidanih konstrukcija i 7 ovlaštenih inženjera građevinarstva. Dobitnici su nagrade Kolos dodijeljene od strane Hrvatske komore inženjera građevinarstva za izuzetna inženjerska dostignuća primijenjena u izgradnji objekata i doprinos razvoju i unapređenju graditeljske djelatnosti.

RI ISA d.o.o. Rijeka osnovana je 1992. i članica je međunarodne grupacije Permasteelisa. Bavimo se projektiranjem ovojnica zgrada za potrebe grupacije, a to obuhvaća ovješene fasade, staklene stijene i svjetlarnike, kao i lakše čelične konstrukcije u sklopu ovojnica.

U našem poduzeću zaposleno je 20 radnika, mahom školovanih na Građevinskom fakultetu u Rijeci, od toga 18 na poslovima izrade nacrtne dokumentacije i inženjerskih proračuna.

Kroz uspješnu suradnju s fakultetom razvijamo i laboratorijski ispitujemo tehnološka unapređenja koja uspješno primjenjujemo na našim projektima širom svijeta. Iz mnoštva dovršenih projekata na kojima smo učestvovali ističu se:

 • The Shard, London
 • Freedom Tower, New York
 • Eircom HQ, Dublin
 • Galeries Lafayette, Berlin
 • Aerodom Fiumicino, Rim
 • SIEEB, Beijing
 • Palais de Justice, Paris
 • Central Bank of Nigeria, Lagos
 • Torre de Cristal, Madrid
 • Gateway of Pacific, San Francisco
 • Espirito Santo, Miami
 • King Abdullah Financial District, Riyadh
 • Aerodrom Doha, Qatar
 • Rochdale Municipal Offices, Manchester

Učka – konzalting d.o.o. nudi široku paletu stručnih konzultantskih usluga u pripremi i provedbi građevinskih projekata.

Kao nadzorni inženjeri, projektanti, inženjeri s Fidic iskustvom i voditelji projekata, naši djelatnici usko surađuju s našim klijentima i osiguravaju visoku tehničku kvalitetu proizvoda i usluga, financijsku točnost te sigurnost i dugi vijek trajanja građevina.

Naša je osnovna djelatnost kompletan stručni nadzor u građevinarstvu, projektiranje i vođenje projekata.

Međutim, odgovarajući na zahtjeve tržišta stekli smo i dugogodišnje iskustvo u pripremi projekata od izrade projektnih rješenja do ishodovanja svih dozvola i dopuštenja, u konzultantskim uslugama, energetskom certificiranju zgrada i izradi etažnih elaborata zgrada.

U pružanju usluga cilj nam je potražiti najbolja rješenja koja će u potpunosti zadovoljiti klijenta. Pri tome se pouzdajemo u multidisciplinarno okruženje vlastitih snaga ali i u podršku renomiranih domaćih i stranih konzultanata.

Na taj način naši klijenti mogu biti sigurni u:

 • cjelovit i inovativan pristup od ideje do realizacije
 • tehničku stručnost i iskustvo te izvrsno poznavanje zakonodavnog okvira
 • pouzdanost i integritet
 • suradničku interakciju s našim partnerima-konzultantima u traženju najboljih rješenja

Naše vrijednosti su:

 • usmjerenost ka kvaliteti svih naših proizvoda i usluga kao preduvjet zadovoljstva korisnika
 • inovativnost i kreativnost pojedinca kao osnova unapređenja poslovanja
 • timski rad i stvaranje stimulativne radne okoline
 • želja za uspjehom u svim aspektima poslovanja
 • aktivna uloga u zajednici

PERI, jedan od svjetski vodećih dobavljača sistema oplata i skela, njemačko je obiteljsko poduzeće osnovano 1969. godine u gradiću Weissenhornu nedaleko od Ulma. Danas, 50 godina kasnije, ta priča o kontinuiranom rastu i uspjehu u brojkama izgleda ovako: 9.500 djelatnika u cijelom svijetu, više od 60 podružnica te 160 skladišnih lokacija i parkova najma na svim kontinentima.

Recept uspješnosti svakako su inovativnost, internacionalizacija i angažirani djelatnici, a podružnice diljem svijeta osiguravaju nam lokalnu prezentnost i blizinu našim klijentima. Uz svakodnevan fokus na klijente i njihove potrebe, naš pravi kapital jesu kompetentnost i motivacija naših djelatnika. PERI inženjeri projektiraju optimalna rješenja za sve zahtjeve projekata – za tvrtku PERI inženjering ne znači samo razvoj proizvoda i tehničko projektiranje, već prije svega optimizaciju svih procesa vezanih uz tehnologiju oplata i skela koja podrazumijeva i sigurnost te ekonomičnost same izvedbe. Naši sistemi prije svega su učinkoviti i praktični te se kao takvi već godinama dokazuju na brojnim tržištima diljem svijeta. Broj pojedinačnih sistemskih komponenti sveli smo na minimum, svaka je primjena zato brža i jednostavnija, a troškovi logistike značajno reducirani.

Inovativna gradnja, inteligentna tehnologija, visoka kvaliteta, dugovječnost sistema i njihov širok asortiman te iznimna korporativna kultura modernog obiteljskog poduzeća razlog su zašto se PERI etablirao kao pouzdan partner za sve zahtjeve gradnje.Hrvatska podružnica – PERI oplate i skele d.o.o. – osnovana je 2005. godine, a u njezinoj su ingerenciji tri tržišta: Hrvatska, Slovenija te Bosna i Hercegovina. Najbolja usluga svakom klijentu, inovacijska snaga i iznimna kvaliteta proizvoda omogućili su nam da damo svoj doprinos velikom broju značajnih projekata na našim prostorima.

Više informacija na www.peri.com.hr i www.peri.com.

Tvrtka PRO STUDIO d.o.o. je specijalizirana za projektiranje građevinskih konstrukcija i vršenje stručnog nadzora, a osnovao ju je 2014. godine Petar Topić.

Projekte pratimo od ideje do realizacije: od konzultacija s arhitektom radi definiranja konstruktivnog sustava, preko izrada glavnih i izvedbenih projekata, definiranja izvedbe detalja, do nadziranja izvedbe istih. Vjerujemo da se u svakom segmentu projekta angažiranim pristupom mogu pronaći povoljna tehnička rješenja.

U našim projektima primjenjujemo sve konstruktivne materijale: armirani beton, čelik i drvo, te njihove kombinacije u obliku spregnutih konstrukcija čelik-beton i drvo-beton. Stručna znanja primjenjena su, također, i u razvoju modularnih polumontažnih objekata.

Stečeno znanje stalno nadograđujemo kroz sudjelovanje na stručnim skupovima i usavršavanjima, te specijaliziranim sajmovima.

Kao pouzdan partner PRO STUDIO je prepoznat od Sveučilišta u Rijeci, te uključen kao dio znanstveno-nastavne i stručne baze.

2020. godinu završavamo za zadovoljstvom u kojoj su uspješno završeni zahtjevni projekti rekonstrukcije supermarketa u Čazmi, izgradnje skladišne hale u Kastvu, proizvodne hale u Matuljima i izgradnje vrtića u Ravnoj Gori. Pješački most od Corten čelika u Fužinama raspona 16 m i modularni objekt za posjetitelje Modre špilje na Biševu posebno su je obilježili.

Veslimo se novim izazovima.

Tvrtka MIG ENGINEERING j.d.o.o. sa sjedištem u Viškovu, Viškovo 44 specijalizirana je za projektiranje građevinskih konstrukcija i vršenje stručnog nadzora, a osnovao ju je Goran Cuculić.

Građevinska tehnička škola Rijeka, Podhumskih žrtava 4

Smjerovi:

 • Arhitektonski tehničar;
 • Građevinski tehničar;
 • Geodetski tehničar;
 • Dizajner unutrašnje arhitekture.

Građevinska tvrtka GP Krk osnovana je 1956. godine kao mala, ali vrlo okretna zanatska tvrtka iz koje je, zahvaljujući velikoj odgovornosti, pa i skromnosti, nakon više od šest desetljeća razvoja stvorena građevinska tvrtka koja je svim svojim kompetencijama spremna preuzeti i najodgovornije graditeljske poslove. Slogan tvrtke „Čovik, ruki, delo“ na najbolji način opisuje životni put graditelja s otoka Krka.

Dana 24. ožujka 1956. godine famoznim temeljnim rješenjem broj 2241/56 osnovano je Zanatsko poduzeće Progres, preteča jedne od danas najvećih graditeljskih tvrtki u Hrvatskoj – GP-a Krk. Progres je ujedno prvi oblik organiziranoga graditeljstva na otoku Krku, onaj nukleus koji je sačuvao tradicionalno graditeljsko umijeće Krčana. Zbog potrebe za izgradnjom komunalne infrastrukture, 1963. se godine osniva Uprava za putove i luke. Na samo Silvestrovo, 31. prosinca 1979. godine tvrtke Progres i Putovi i luke udružuju se u Građevinsku radnu organizaciju Krk s dvjema granama – visokogradnjom i niskogradnjom. Godine 1980. dolazi do ključnog momenta: formira se GRO Krk s dva OOUR-a koji zadržavaju svoje temeljne djelatnosti, da bi 5. svibnja 1993. godine, nakon provedene privatizacije, GRO Krk postao dioničko društvo s 223 dioničara, redom zaposlenika tvrtke.

Privatizacija je u slučaju GP-a Krk značila rast u svakom smislu: materijalnom, tehničkom i, dakako, ljudskom. U ranim devedesetim godinama GP Krk »prelazi most«, dolazi na kopno i kreće u ekspanziju. Razvoj GP-a Krka temelji se na velikoj disperziji poslova najprije u Rijeci, potom unutar Primorsko-goranske županije, da bi vrlo brzo postao najpropulzivnijom građevinskom tvrtkom i u susjednim županijama – Istarskoj i Ličko-senjskoj. Širi se i jača i materijalno-tehnološka podloga koja također daje snažne razvojne impulse. Građevinarstvo i proizvodnja Krk, GP KRK, 2001. i 2002. godine preuzimanjem manjih tvrtki i njezinih radnika osniva tvrtku GP Rijeka sa sjedištem u Rijeci. Tvrtka prelazi državne granice, te osniva podružnicu za gradnju u Sloveniji.

Gotovo da nema nove ili rekonstruirane ceste u krugu od stotinjak kilometara oko Rijeke koja nije djelo graditelja GP Krka. Tu su i nebrojeni kilometri vodovoda, kanalizacija, plinovoda, pročistači i pumpne stanice, luke i pristaništa. U pogledu visokogradnje, bez pretjerivanja se može ustvrditi kako su krčki graditelji ostavili neizbrisiv trag u novijoj povijesti Rijeke i šire regije. Nabrojimo samo neke: Aula pape Ivana Pavla Drugog na Trsatu, Islamski centar, proizvodni pogon Jadran galenski laboratorij, Centar i sportska dvorana Zamet, bazenski kompleks Kantrida, nogometni kamp i stadion HNK Rijeka Rujevica, Most hrvatskih branitelja, Astronomski centar, Dječji vrtić i jaslice Katarina Frankopan na Krku, Osnovna škola FKF sa sportskom dvoranom u Krku, Centralno gradsko groblje Drenova i mnoge druge građevine.

KFK d.o.o. je tvrtka koja se bavi dizajnom, proizvodnjom i projektiranjem staklenih fasadnih sistema. Tvrtka danas ima urede u Zagrebu (Rugvica), Rijeci, Slovenskoj Bistrici, Augsburgu i Londonu. Trenutno zapošljava oko 300-tinjak djelatnika, ali ta brojka varira ovisno o dobivenim projektima. Zahvaljujući inovativnosti, konstantnom napretku i kvaliteti, tvrtka KFK d.o.o. je lider na tržištu aluminijskih i staklenih fasada u Europi i svijetu. Tvrtka pruža inovativna fasadna rješenja za mnogobrojne klijente u okruženju koje se stalno mijenja kroz zajednički pristup inovativnog dizajna, detaljnog planiranja, kvalitetne montaže i konačnog završetka projekta.
Proizvodni pogoni tvrtke KFK d.o.o. u Rugvici izgledaju impresivno. Od ulaznih vrata do proizvodnih pogona sve je na visokoj tehnološkoj razini, a dizajn nije zanemaren niti u unutrašnjosti. Filozofija tvrtke glasi: „tražite posao ondje gdje ga ima dovoljno“, a jedna je od najbolje poslujućih tvrtki u Republici Hrvatskoj. Kontinuirano raste, a posljednjih godina bilježi izvrsne poslovne rezultate. U posljednjih nekoliko godina tvrtka je u velikom investicijskom ciklusu i osvaja sve više stranih tržišta. Provedbom svih planiranih investicija i povećanjem kapaciteta postala je jedna od najvećih tvrtki u svojoj branši u Europskoj uniji. Plan tvrtke je pozicionirati se među tri najveća svjetska proizvođača fasada s proizvodnim kapacitetom od petstotinjak tisuća četvornih metara visokokvalitetnih aluminijsko-staklenih fasada. Danas najviše kupaca tvrtka ima na tržištu SAD-a, Velike Britanije, Austrije, Švicarske i Njemačke, a upiti stižu čak i iz Australije. Tvrtki je vrlo zanimljivo britansko tržište zbog specifičnih regulativa i propisa. Oko 80 % njihove proizvodnje financijski se izvozi na tržišta Zapadne Europe, Sjeverne Amerike i regije, a samo 20 % projekata odrađuju na domaćem tržištu. Posljednjih nekoliko godina tvrtka nastupa samostalno u suradnji s građevinskom tvrtkom iz New Yorka koja ugovora poslove, a KFK d.o.o. za nju izrađuje fasade. Rast tvrtke u posljednjih nekoliko godina potaknut je stalnim ulaganjima u novu i sofisticiranu tehnologiju, vlastiti razvoj novih proizvoda te prodajnu mrežu diljem svijeta. Tvrtka ima suvremene proizvodne pogone i obradne centre, vlastiti pogon za industrijsku plastifikaciju, te pogon za obradu stakla. Osim staklane koja je bila velik iskorak, kroz ulaganja je nabavljen robot za zavarivanje, automatizirano skladište metalnih limova i 3D laser za cijevi čijom se upotrebom osiguravaju velike serije proizvoda i velika preciznost reza na cijevima, zbog čega bilo kakve rešetkaste konstrukcije više nisu nikakav problem. Unatoč tome i dalje je mnogo ručnog rada, jer je riječ o jedinstvenim proizvodima koji zahtijevaju angažman i pristup radnika. To je razlog zašto se najviše ulaže u ljude i njihovu izobrazbu. Fokus tvrtke je imati sve procese pod svojim krovom, od rezanja, savijanja, bojenja, sklapanja gotovog proizvoda do samog pakiranja. Na taj način tvrtka uvelike smanjuje rizik od nepoštovanja rokova i nepostizanja kvalitete, ujedno povećavajući efikasnost poslovanja.
Neki od značajnijih projekata tvrtke u posljednjih tri godine su: Gateway Central (London, Velika Britanija, projektno područje 12000 m2, izgradnja završena 2022.), 185 Park Street (London, Velika Britanija, projektno područje 18000 m2, vrsta fasade: jedinstvena fasada, Stick sistem, izgradnja završena 2022.), One Centenary Way Birmingham (Birmingham, Velika  Britanija, projektno područje 14000 m2, vrsta fasade: jedinstvena fasada, Stick sistem, 2022.), Urbanest Vine Street (London, projektno područje 18000 m2, vrsta fasade: objedinjena fasada, okomita i nagnuta s egzoskeletom, stojeći šavni krov, izgradnja završena 2021.), Landmark Pinnacle (London, projektno područje 38200 m2, 6200 m2, vrsta fasade: jedinstvena fasada s integriranim kliznim vratima, klizni sustavi Wintergarden, izgradnja završena 2021.), The Wharf Parcel 9 (Washington DC, projektno područje 1000 m2, vrsta fasade: hladno savijena jedinstvena fasada, izgradnja završena 2021.), New Wakefield Street (Manchester, Velika Britanija, projektno područje 10000 m2, vrsta fasade: jedinstvena fasada uključujući perforirane metalne ploče ispred prozora koji se otvaraju, izgradnja završena 2020.), Hotel Ambasador u Splitu, Žičara Sljeme Zagreb, Zračna luka Split i brojni drugi u cijelom svijetu. Više o samoj tvrtki može se pogledti na https://www.kfk.hr/.

Osnovna djelatnost tvrtke StudioARS d.o.o. iz Matulja je primjena informatičke tehnologije u graditeljstvu. Najveća prednost tvrtke je razvoj vlastitih aplikacija. Tvrtka već gotovo 30 godina razvija Urbano programski paket na području infrastrukture, prvenstveno kroz projektiranje vodoopskrbnih i kanalizacijskih sustava, plinovoda i drugih cijevnih infrastruktura. Pritom tvrtka razvija specijalizirane funkcije koje pokrivaju sve potrebe pri projektiranju i izradi dokumentacije, pružeći fleksibilnost u radu, olakšavaju projektne procese, skraćuju vrijeme projektiranja i otvaraju nove mogućnosti.

Urbano programski paket spaja standardni inženjerski pristup, točnije rad kroz situaciju i uzdužne profile s modernim zahtjevima korištenja digitalnih modela terena i prikaza elemenata u 3D-u, izvozima u razne BIM formate i uvozima podataka o postojećim infrastrukturama iz GIS baza podataka. Urbano nudi široku paletu alata za pretraživanje, filtriranje, usporedbu, sortiranje i grafički prikaz podataka. Pruža korištenje naprednih alata kao što su analiza presjeka s postojećim infrastrukturama, analiza presjeka s parcelama ili funkcionalna analiza mreže. Time se u svakom koraku povećava kvaliteta projektiranja.

Hydra i Canalis su Urbano moduli za proračun vodovodnih i kanalizacijskih sustava koji zajedno s ostalim funkcijama čine Urbano nezamjenjivim alatom za projektiranje. Modul Hydra omogućuje zadavanje potreba za vodom, zadavanje funkcionalnih elemenata mreže (izvori vode, vodospreme, pumpe, ventili i sl.), hidraulički proračun vodovoda te optimizaciju promjera cijevi metodom genetskih algoritama prema zadanim parametrima. Modul Canalis omogućuje zadavanje slivnih površina i razne metode za proračun oborinskog i otpadnog protoka te proračun i dimenzioniranje gravitacijskih i tlačnih cjevovoda.

Urbano Gasnet PRO omogućava brzo i efikasno projektiranje horizontalne trase plinovoda uz sve potrebne izmjene, te proračun horizontalnih i vertikalnih lukova prema zadanim pravilima. Uz to, program omogućuje tablice pregleda, uzdužni profili, stilove prikaza i blokova, funkcije za uređivanje i preimenovanje, kao i napredne funkcije poput analize presjeka s drugim infrastrukturama, izvoze u razne GIS i BIM formate, zadavanje podataka za iskope i proračun iskopa, izvještaji raznih vrsta, analizu prelaza preko katastarskih parcela i analizu izvlaštenja. Urbano rješenja su pridonijela realizaciji građevinskih projekata diljem cijelog svijeta. Razvijena su i implementirana u više od 10 svjetskih jezika. Trenutno ih koristi više od 2800 inženjera građevine. Tvrtka zapošljava 10 djelatnika, a stručni tim se neprekidno povećava. Većina su diplomirani inženjeri i IT stručnjaci koji olakšavaju proces projektiranja u građevinarstvu, te ga čine boljim i efikasnijim. Više o tvrtki na https://www.studioars.com/.

Tvrtka Signalinea d.o.o. je specijalizirana za radove na opremi cesta: izvođenje horizontalne i vertikalne signalizacije, dobavu i montažu odbojne ograde i ostalih zaštitnih cestovnih sustava, dok u pogledu sanacije kolničke površine tvrtka pruža usluge sanacije mjesta ugrožene hvatljivosti kolnika te površinske odvodnje na pozicijama vitoperenja kolnika.
Tvrtka je osnovana 2003. godine, te zapošljava 70-ak djelatnika sa sjedištem na Kukuljanovu, u Industrijskoj zoni u okolici grada Rijeke.
Sustavnim razvojem novih tehnologija, ulaganjem u radne strojeve i opremu, te kontinuiranim podizanjem razine kvalitete usluga, pridonosi se povećanju sigurnosti cestovnog prometa. Na stručan i odgovoran način promiču se inovacije, rješenja i mjere koje pozitivno utječu na unapređenje sigurnosti cestovne infrastrukture uz kontinuirani porast zadovoljstva klijenata i krajnjih korisnika.
Od izvedenih projekta u posljednje 3 godina ističu se „Dobava i ugradnja zaštitne odbojne ograde i izrada horizontalne signalizacije trajnim materijalom na autocesti A8 – Istarski ipsilon“ za naručitelja Bouygues Travaux Publics, „Izrada horizontalne signalizacije od trajnih materijala na autocestama“ za naručitelja Hrvatske autoceste d.o.o. te „Dobava i ugradnja odbojne ograde na Pelješkom mostu i pristupnim cestama“ za naručitelja China Road and Bridge Corporation (CRBC).
Osim mnogobrojnih projekata duž cijele Hrvatske, tvrtka aktivno izvodi radove opreme cesta i autocesta u Sloveniji (Dobava i ugradnja odbojne ograde na autocesti A2 za naručitelja DARS d.d.) te Bosni i Hercegovini (Izrada horizontalne signalizacije trajnim materijalom na Koridoru Vc). Više o tvrtki i izvedenim projektima na https://signalinea.hr/reference/.

Tvrtka Seacon d.o.o. iz Rijeke trenutno zapošljava troje djelatnika. Glavni fokus djelovanja ima u području lučkog i obalnog inženjerstva, izgradnje pomorskih građevina, projektiranju dogradnji, rekonstrukciji i sanaciji postojećih luka, obalnih zidova i sidrišta, te izradi idejnih rješenja pomorskih građevina, te izradi maritimnih studija. Neke od referenci tvrtke u posljednjih 5 godina mogu se podijeliti kroz dio rekonstrukcija (rekonstrukcija dijela luke otvorene za javni promet Mali Lošinj, LOJP lokalnog značaja Porat, LOJP Unije), dio sanacija (sanacija dijela gata i obalnog zida šetnice u luci Ilovik, obrambenog kamenometa-školjere u luci Medveja, istezališta u luci Krk, produbljavanje akvatorija ispred rekonstruiranog dijela LOJP lokalnog značaja Klimno itd.), te kroz maritimne studije (privezište u dijelu LOJP privezište Preluk – Volosko, rekonstukcija LOJP Unije na otoku Unije, Elaborat sidrenog sustava pontona u luci Mali Lošinj itd.). Tvrtka je trenutno angažirana na rekonstrukciji lukobrana u luci Porat na otoku Krku, te usko surađuje sa Lučkom kapetanijom i pojedinim institucijama vezanim za pomorski promet.

Skip to content