Studentski zbor

Studentski zbor Građevinskog fakulteta u Rijeci je studentsko tijelo koje djeluje na spomenutoj sastavnici, te se sastoji od predstavnika i zamjenika svih godina studija, izabranih od strane studenata sastavnice, uključujući predstavnike sa svih vrste studija na sastavnici. SZGFRI brani sva studentska prava, zalaže se za dobrobit studenata, te uz to provodi i projekte koji imaju cilj da doprinesu kvaliteti studiranja, studentskog života i dobrobiti zajednice.

Predstavnici

  • Matija Tadić, predsjednik
  • Edi Kačarik, zamjenik predsjednika
  • Matea Vareško, tajnica

Kontakt

Intervju s novim predsjedništvom Studentskog zbora Građevinskog fakulteta u Rijeci

Na početku nove akademske godine Studentski zbog našeg fakulteta izabrao je novog predsjednika i zamjenika. Predsjednik je student stručnog preddiplomskog studija Matija Tadić, a njegov zamjenik student sveučilišnog preddiplomskog studija Edi Kačarik. Tim povodom održali smo s njima kratki intervju.

Novoizabrani predsjednik i zamjenik SZ GRADRI

GRADRI: Matija i Edi, najprije čestititke na izboru! Imate li već planove za svoj mandat i koji su?

M&E: Hvala na čestitkama! Da, imamo već mnogo planova i nadamo se da ćemo ih u što većoj mjeri uspjeti realizirati za vrijeme našeg mandata. Prvenstveno želimo povezati studente više s fakultetom, tako da im ne predstavlja isključivo mjesto ispunjavanja studentskih obaveza, već i mjesto za druženje, opuštanje, zabavu – da im postane drugi dom. Mislimo da je to posebno važno onima koji su na studij u Rijeku došli iz drugih dijelova Hrvatske, čak i šire. Jedan od projekata na kojem već radimo je pilot-projekt “Kava s profesorom”, koji bi trebao krenuti u studenom ove godine. Osim toga, u planu je i izrada novih majica za studente, pub-kviz te drugi projekti koji bi potaknuli veću uključenost studenata u razne aktivnosti na fakultetu, osim same nastave. Nadamo se da će nam epidemiološka situacija dozvoliti i organizaciju nekih zabavnih događanja na fakultetu, primjerice humanitarnog koncerta ili raznih sportskih aktivnosti.

GRADRI: Zvuči zanimljivo i ambiciozno. Možete li nam reći nešto više o pilot-projektu?

M&E: “Kava s profesorom” zamišljena je kao neformalni događaj u kojem mogu sudjelovati zainteresirani nastavnici i studenti, a gdje bi studenti u opuštenoj atmosferi mogli saznati više o aktivnostima kojima se nastavnici na fakultetu bave. Ideja je da studenti i nastavnici mogu otvoreno razgovarati o svojim iskustvima tijekom studiranja, problemima na koje i jedni i drugi nailaze, te motivaciji i mogućnostima nakon završetka studija.
Vidimo da je komunikacija između nastavnika i studenata tijekom ovog razdoblja online nastave zbog pandemije otežana, pa ovim projektom to želimo vratiti na staro i poboljšati.

GRADRI: Veselimo se sudjelovati u tome. Osim ovakvih projekata, vaše odgovornosti su i rješavati tekuće probleme studenata. Kako to planirate raditi?

M&E: U tome imamo iskustva jer smo kao studentski predstavnici već sudjelovali u radu Ureda za studente. Smatramo da su mehanizmi kojima se rješavaju problemi studenata na ovom fakultetu uspješni i da je komunikacija s prodekanicama u Uredu za studente jako dobra. Pozivamo studentice i studente da svakako na vrijeme reagiraju i iznesu probleme svojim studentskim predstavnicima i da ne čekaju kraj semestra jer se problemi zaista rješavaju putem Ureda. Pozivamo studente i da ispunjavaju ankete na kraju semestra – ankete doista jesu anonimne i problemi na koje ukazujete vašim ocjenama i komentarima pomoći će i vama i sljedećim generacijama!

GRADRI: Vidite li neke stvari koje fakultet može promijeniti kako bi iskustvo studiranja ovdje bilo bolje?

M&E: Moramo reći da su studenti dosada generalno zadovoljni iskustvom studiranja. Fakultet nije lagan ali su uvjeti studiranja, kao i opremljenost prostora i odnos prema studentima dobri. Ono na čemu mi planiramo raditi je veći angažman studenata u aktivnostima koje nisu vezane samo uz nastavu. Mislimo da bi uključivanje studenata u istraživačke i stručne aktivnosti povećalo njihovu motivaciju i uspjeh na studiju.

GRADRI: Želite li nešto poručiti svojim kolegama za kraj?

M&E: Budite marljivi, radite, učite, zabavljajte se! Čim nastanu problemi javite nam se osobno ili putem svojih predstavnika kako bismo ih mogli na vrijeme riješiti. I ako možete, svakako se cijepite!

Skip to content