Popularizacija

Znansveno-nastavni susreti petkom

Pridružite nam se u novom ciklusu Znansveno-nastavnih susreta petkom na Građevinskom fakultetu. Očekuje nas niz zanimljivih predavanja i izlagača, konačno u predavaonicama Građevinskog fakulteta. Ciljevi ovih susreta su brojni, a svi kreću od popularizacije znanosti i upoznavanja naših kolega i šire javnosti s onime čime se bavimo u svojim istraživanjima. Ciklus će započeti s radionicom Centra za EU projekte Početni koraci za sudjelovanje u EU programima – Founding & Tenders Portal, a nastavit će se kroz diseminaciju rezultata istraživanja kroz znanstvenoistraživačke projekte, temu rodne ravnopravnosti na Sveučilištu i Fakultetu, te osobna iskustva slabosti konstrukcija istaknutog stručnjaka našeg fakulteta.


Interaktivna radionica o potresima i njihovom utjecaju na građevine

01. srpnja 2021. godine naši djelatnici Ivan Hlača, Magdy Ismail, doc. dr. sc. Nina Čeh i gostujući student Quentin Guy de Chamisso, za sudionike Bilingvalnog znanstvenog kampa u Klani održali su interaktivnu radionicu o potresima i njihovom utjecaju na građevine.
Sudionici radionice bili su djeca predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole, a radionica se sastojala od kratkog uvoda u uzrocima potresa, nakon čega su sudionici podijeljeni u manje skupine, izrađivali modele konstrukcija od Mola sustava. Svaku skupinu vodio je jedan djelatnik Građevinskog fakulteta, podućavajući ih koje elemente dodati da bi konstrukcija bila stabilnija pod utjecajem opterećenja (statičkih i dinamičkih).

Festival znanosti 2021

U sklopu Festivala znanosti 2021. održao se 12. svibnja Dan za(o)tvorenih vrata Građevinskog fakulteta. Program je započeo otvorenjem izložbe fotografija „Znaj! Gradi!“ u kojoj su svojim fotografijama sudjelovali naši studenti, djelatnici i alumni Fakulteta. Izložba odabranih fotografija postavljena je u sjevernom hodniku na 3. katu Fakulteta, pa vas pozivamo da ju pogledate. Fotografije možete pogledati i na poveznici.

U sklopu festivala su održana i dva popularno znanstvena predavanja: “THREAD project as an example of introducing the latest scientific achievements in the development of modern technologies at the European level”  (Jan Tomec) i „Ranjivost obala Primorsko-goranske županije“ (Andrea Tadić).

U nastavku je održano predstavljanje tvrtki GP Krk d.d., Signalinea d.o.o., Vectrino d.o.o., Geotech d.o.o., Constigo d.o.o. i Holcim d.o.o., te Tribina za studente preddiplomskog studija “Kojim putem krenuti?” Tribina je organizirana u suradnji s Uredom za karijere Sveučilišnog savjetovališnog centra i namijenjena upoznavanju studenata preddiplomskog studija s različitim mogućnostima vezanim uz nastavak obrazovanja na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.


Znanstveno nastavni susreti petkom

Znanstveno nastavni susreti na Građevinskom fakultetu organiziraju se od 2005. godine s ciljem približavanja znanstvenih istraživanja, nastavih iskustava, iskustava u prijavljivanju i sudjelovanju na projektima i drugih tema zanimljivih našim kolegama i široj javnosti. 

Pridružite nam se petkom u 13 sati, na online predavanjima putem Zoom-a: https://zoom.us/j/7816498608

Program


Festival znanosti 2020.

Fakultet se redovito uključuje u program Festivala znanosti. 2020. godine na festivalu su sudjelovali naši predavači: Anton Bogdanić, Marin Grbac, Nino Krvavica i Jan Tomec. Organizirani su i dani za/o tvorenih vrata Fakulteta u sklopu kojih su se u online okružju održali Pratice caffe, Pub kviz studentskog zbora Fakulteta i prezentacija rada u našim laboratorijima.

Više na poveznici.


Noć istraživača

Sveučilište u Rijeci se na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja i ove godine uključilo nacionalnoj prijavi Obzor 2020. projekta “MSCA-NIGHT: European Researchers´ Night”. U Noći istraživača redovito sudjeluje i Građevinski fakultet u Rijeci.

Noć istraživača održava se svake godine posljednji petak u rujnu, dakle u 2021. godini planirana je za 24. rujna. Ove godine zadana tema je uloga istraživanja i inovacija u rješavanju klimatskih izazova i socioekonomske prilagodbe kroz Europski zeleni plan te prijavljene aktivnosti moraju doprinijeti glavnom i specifičnim ciljevima projekta, koje navodimo u nastavku:  

Glavni cilj:

Upoznati mlađu populaciju o ulozi znanosti i radu istraživača u procesu prevladavanja klimatskih izazova u vidu promjena i socioekonomske prilagodbe. 

Specifični ciljevi: 

  1. Upoznati mlađu populaciju s ulogom znanstvenika i znanstvenim pristupom u rješavanju aktualnih klimatskih izazova i socioekonomske prilagodbe kroz Europski zeleni plan. 
  2. Povećati vidljivost povezanosti i doprinosa istraživanja i inovacija u kontekstu provedbe klimatskih politika te mobilizirati mlađu populaciju. 
  3. Osigurati transparentno, otvoreno i razumljivo komuniciranje o istraživanju i inovacijama prema mlađoj populaciji te približiti istraživačke karijere mlađoj populaciji. 
  4. Razviti kritičko promišljanje mlađe populacije u razlikovanju neznanstvenih mišljenja i znanstveno utemeljenih i relevantnih činjenica i zaključaka.

Grad znanja


Građevinski fakultet u medijima:

Novi list

Televizija

Skip to content