Popularizacija

Festival znanosti 2024.- INTELIGENCIJA

Građevinski fakultet u sklopu ovogodišnjeg, 22. Festivala znanosti, sudjeluje bogatim programom i nizom zanimljivih tema i radionica. Festival se održava od 22.-28.4.2024. pod temom “Inteligencija”, a mi vas pozivamo da nam se pridruže i odaberete one aktivnosti koje su vam zanimljive i u kojima želite sudjelovati.

Cijeli program dostupan je na poveznici, a unutar njega pronaći ćete i poveznice na pojedinačna događanja s više informacija.


Novi program znanstveno-nastavnih susreta petkom na GF

Nastavljamo s našim susretima petkom uz novi program kojim ćemo zaključiti 2023. godinu. Vidimo se!


Igor Ružić: Gradnju uz obalu mora treba prilagoditi mogućim plavljenjima!

U razmaku od samo nekoliko dana zabilježene su izuzetno visoke razine mora, a ponovno ekstremno podizanje i plavljivanje obalnog područja očekuje se uz jako jugo već predstojećeg vikenda. O podizanju mora i o tome kako se od toga zaštititi u programu Radio Rijeke govorili su dr. Iva Međugorac s Geofizičkog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te naš kolega izv. prof. dr. sc. Igor Ružić. Poslušajte razgovor.


Gostovanje djelatnika Katedre za geotehniku Građevinskog fakulteta u Rijeci u HRT-ovoj emisiji “Prometej” 28.09.2023.

Djelatnici Katedre za geotehniku Građevinskog fakulteta u Rijeci na čelu sa prof. dr. sc. Željkom Arbanasom, gostovali su 28.9.2023 i 12.10.2023 u HRT-ovim emisijama “Prometej”. Isječke iz emisija možete pogledati na poveznici i poveznici.


Održana Noć istraživača 2023.

29. rujna 2023. od 17 do 22 sata na Delti u Exportdrvu održana je ovogodišnja Europska noć istraživača. Posjetitelji su imali priliku zaviriti u svijet znanosti, a više od stotinu znanstvenika s 10 sastavnica Sveučilišta u Rijeci svoje aktivnosti je predstavilo na 20 istraživačkih postaja. Ovo je događanje imalo više posjetitelja nego ikad. Jutarnji i poslijepodnevni program posjetilo je preko 2.100 posjetitelja, a ponosni smo na brojnost sudjelovanja naših istraživača Katedre za tehnički mehaniku i broja posjetitelja na našoj postaji! Na događanju je predstavljen i projekt THREAD koji se provodi na fakultetu kroz Horizon 2020 financiranje. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali!


Festival znanosti 2023

Festival znanosti održat će se od 24. do 30.4.2023. Naglašena tema FZ 2023 biti će „Priroda i društvo“.

Cjelokupan program Festivala možete pronaći na slijedećoj poveznici.

Kao i svake godine, naše djelatnice i djelatnici, suradnici i dragi alumni su se uključili, kako bismo cijeli tjedan, u sklopu Festivala znanosti 2023, mogli otvoriti vrata našeg Fakulteta i ponuditi bogat program događanja. Pozivamo vas da pronađete zanimljivosti za sebe ili svoje najmlađe i da nam se pridružite.


Susreti petkom- Znanstvenoistraživački i obrazovni potencijali fakulteta

S veseljem najavljujemo novi program predavanja u sklopu znanstveno-nastavnih susreta petkom- Znanstvenoistraživački i obrazovni potencijali fakulteta!

Imat ćete priliku poslušati uspješnice i smjerove istraživanja naših mlađih znanstvenika. Ciklus predavanja uključuje zanimljiva eksperimentalna ispitivanja, modele i parametarske analize, kao i inovacije do kojih se došlo kroz istraživanja provedena unutar znanstvenih projekata.
Pronađite teme koje vas zanimaju u novom programu i vidimo se u petak u 2!


Radionice u sklopu projektaReconnect science with the blue society (Blue-connect)” tijekom 2023. godine

U sklopu projekta “Reconnect science with the blue society (Blue-connect)” koji je financiran sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva, Građevinski fakultet će u školama u okolici održati tri radionice:

Mala škola mehanike

Održivi materijali

Kako zadovoljiti koncept zelenog grada i održive gradnje


Znanstveno-nastavni susreti petkom: Jačanje interdisciplinarnosti, unutarinstitucijske i međuinstitucijske suradnje

Tradicionalni Znanstveno-nastavni susreti petkom kreću s novim ciklusom predavanja pod naslovom Jačanje interdisciplinarnosti, unutarinstitucijske i međuinstitucijske suradnje. Predavanja će se održavati u studenom, prosincu i siječnju, petkom u 14 sati u 206.


Održana Europska noć istraživača 1. listopada 2022. u Rijeci

U sklopu projekta “Reconnect science with the blue society (Blue-connect)” koji je financiran sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva, u subotu, 1. listopada 2022. održano je riječko izdanje Europske noći istraživača, koje je ove godine po prvi puta bilo postavljeno u prenamijenjenom prostoru nekadašnjih skladišta Exportdva na Delti. Među više od 80 znanstvenica i znanstvenika s riječkog Sveučilišta i 20 ”postaja” riječkoj publici svoja istraživanja predstavili su i naši djelatnici s Katedre za tehničku mehaniku. Potresi, vjetar, vibracije zgrada i mostova te ljudsko kretanje samo su neki od svakodnevnih primjera dinamike. Posjetitelji su na postaji naših istraživača mogli vidjeti male primjere dinamičkog ponašanja koje je prisutno posvuda oko nas. Također su imali priliku izgraditi vlastite male modele konstrukcija i testirati njihovu dinamičku otpornost na potres.


Predstavljanje projekta INOVATIVNI PRIKLJUČAK ZA SPAJANJE KONSTRUKCIJSKIH ELEMENATA OD TANKOSTJENIH ČELIČNIH C- PROFILA

U petak 15.7. održalo se svečano predstavljanje projekta UNIRI INOVA na Sveučilištu u Rijeci, gdje je drugi najbolje ocjenjen projekt pod naslovom “Inovativni priključak za spajanje konstrukcijskih elemenata od tankostjenih čeličnih C- profila”, predstavila voditeljica projekta doc. dr. sc. Paulina Krolo. Više o predstavljanjima najboljih projekata možete pogledati i u Novom listu i HRT prilogu.


Znanstveno-nastavni susreti petkom: Iskustva prijave i aktivnosti na ZIP UNIRI projektima

Program novog ciklusa Znanstveno-nastavnih susreta petkom, koji će se održavati u lipnju i srpnju, uključuje predavanja voditelja ZIP UNIRI projekata kroz koja će nam prezentirati svoja iskustva prijave projekta i ostvarene rezultate. Susreti će se tradicionalno održavati petkom u 13.00 sati u prostoriji 206.


Festival znanosti 2022.

U sklopu jubilarnog 20. Festivala znanosti, kojem je tema „Život“, a cilj popularizacija znanosti i senzibilizacija društva na njezin značaj i dostignuća, organiziraju se Dani otvorenih vrata Građevinskog fakulteta.

U sklopu Festivalu znanosti, na Građevinskom fakultet u Rijeci otvorit će se izložba fotografija “Život građevina”, a na Korzu izložba pod nazivom “Živjeti s klizištima”. Bit će organiziran ciklus znanstveno-popularnih predavanja i ciklus predavanja tvrtki “U korak sa znanosti”, otvorena vrata naših laboratorija, interaktvno predstavljanje naših studijskih programa, radionica za vrtićarce “Kako nastaje kiša?”, predstavljanje knjige “Postindustrijski gradovi” i gostujuće predavanje prof. Šećerova. Program će se trajati od 2. do 6. svibnja 2022. godine, a detaljniji raspored možete pronaći na poveznici.


Projekt Noć istraživača 2022./23., Blue-Connect

Noć istraživača se vraća u Rijeku i spremni smo sudjelovati s prijavljenim aktivnostima! Projektni prijedlog Reconnect science with the blue society (BLUE-CONNECT) je odobren je za financiranje u narednom dvogodišnjem razdoblju. Projektni prijedlog je financiran iz programa Obzor Europa, a Noć istraživača će se održati 30. rujna 2022. i 29. rujna 2023. godine.
Više informacija o novoodobrenom projektnom prijedlogu možete pronaći ovdje.

Građevinski fakultet će sudjelovati s ukupno 5 prijavljenih aktivnosti, dvije u paketu WP1 – Awareness campaign (promotivne aktivnosti), jedna prijava u WP2 – Activities during the NIGHT (aktivnost na manifestaciji) i dvije u paketu WP3 – Researchers at Schools activities (posjete školama).


Započnimo znanstveno-nastavne susrete petkom u 2022. godini

Prvi dio programa znanstveno-nastavnih susreta petkom u 2022. godini možete pogledati na slijedećoj poveznici. U planu su brojna zanimljiva predavanja i radionice na kojima nam se možete pridružiti. Vidimo se!


Znanstveno-nastavni susreti petkom

Pridružite nam se u novom ciklusu Znanstveno-nastavnih susreta petkom na Građevinskom fakultetu. Očekuje nas niz zanimljivih predavanja i izlagača, konačno u predavaonicama Građevinskog fakulteta. Ciljevi ovih susreta su brojni, a svi kreću od popularizacije znanosti i upoznavanja naših kolega i šire javnosti s onime čime se bavimo u svojim istraživanjima. Ciklus će započeti s radionicom Centra za EU projekte Početni koraci za sudjelovanje u EU programima – Founding & Tenders Portal, a nastavit će se kroz diseminaciju rezultata istraživanja kroz znanstvenoistraživačke projekte, temu rodne ravnopravnosti na Sveučilištu i Fakultetu, te osobna iskustva slabosti konstrukcija istaknutog stručnjaka našeg fakulteta.


Zašto se zgrade (ne)ruše tijekom potresa?

U sklopu programa predavanja i radionica za građanstvo u Palači Moise na otoku Cresu, 16. listopada su doc. dr. sc. Nina Čeh i Laura Žiković održale interaktivnu radionicu za djecu “Zašto se zgrade (ne)ruše tijekom potresa?”. U radionici su djeca predškolske i osnovnoškolske dobi učila o osnovama statike i dinamike te samostalno pokušavala složiti stabilne konstrukcije.


Interaktivna radionica o potresima i njihovom utjecaju na građevine

01. srpnja 2021. godine naši djelatnici Ivan Hlača, Magdy Ismail, doc. dr. sc. Nina Čeh i gostujući student Quentin Guy de Chamisso, za sudionike Bilingvalnog znanstvenog kampa u Klani održali su interaktivnu radionicu o potresima i njihovom utjecaju na građevine.
Sudionici radionice bili su djeca predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole, a radionica se sastojala od kratkog uvoda u uzrocima potresa, nakon čega su sudionici podijeljeni u manje skupine, izrađivali modele konstrukcija od Mola sustava. Svaku skupinu vodio je jedan djelatnik Građevinskog fakulteta, podućavajući ih koje elemente dodati da bi konstrukcija bila stabilnija pod utjecajem opterećenja (statičkih i dinamičkih).


Festival znanosti 2021.

U sklopu Festivala znanosti 2021. održao se 12. svibnja Dan za(o)tvorenih vrata Građevinskog fakulteta. Program je započeo otvorenjem izložbe fotografija „Znaj! Gradi!“ u kojoj su svojim fotografijama sudjelovali naši studenti, djelatnici i alumni Fakulteta. Izložba odabranih fotografija postavljena je u sjevernom hodniku na 3. katu Fakulteta, pa vas pozivamo da ju pogledate. Fotografije možete pogledati i na poveznici.

U sklopu festivala su održana i dva popularno znanstvena predavanja: “THREAD project as an example of introducing the latest scientific achievements in the development of modern technologies at the European level”  (Jan Tomec) i „Ranjivost obala Primorsko-goranske županije“ (Andrea Tadić).

U nastavku je održano predstavljanje tvrtki GP Krk d.d., Signalinea d.o.o., Vectrino d.o.o., Geotech d.o.o., Constigo d.o.o. i Holcim d.o.o., te Tribina za studente preddiplomskog studija “Kojim putem krenuti?” Tribina je organizirana u suradnji s Uredom za karijere Sveučilišnog savjetovališnog centra i namijenjena upoznavanju studenata preddiplomskog studija s različitim mogućnostima vezanim uz nastavak obrazovanja na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.


Znanstveno-nastavni susreti petkom

Znanstveno nastavni susreti na Građevinskom fakultetu organiziraju se od 2005. godine s ciljem približavanja znanstvenih istraživanja, nastavih iskustava, iskustava u prijavljivanju i sudjelovanju na projektima i drugih tema zanimljivih našim kolegama i široj javnosti. 

Pridružite nam se petkom u 13 sati, na online predavanjima putem Zoom-a: https://zoom.us/j/7816498608

Program


Festival znanosti 2020.

Fakultet se redovito uključuje u program Festivala znanosti. 2020. godine na festivalu su sudjelovali naši predavači: Anton Bogdanić, Marin Grbac, Nino Krvavica i Jan Tomec. Organizirani su i dani za/o tvorenih vrata Fakulteta u sklopu kojih su se u online okružju održali Pratice caffe, Pub kviz studentskog zbora Fakulteta i prezentacija rada u našim laboratorijima.

Više na poveznici.


Noć istraživača 2021.

Sveučilište u Rijeci se na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja i ove godine uključilo nacionalnoj prijavi Obzor 2020. projekta “MSCA-NIGHT: European Researchers´ Night”. U Noći istraživača redovito sudjeluje i Građevinski fakultet u Rijeci.

Noć istraživača održava se svake godine posljednji petak u rujnu, dakle u 2021. godini planirana je za 24. rujna. Ove godine zadana tema je uloga istraživanja i inovacija u rješavanju klimatskih izazova i socioekonomske prilagodbe kroz Europski zeleni plan. Glavni cilj je upoznati mlađu populaciju o ulozi znanosti i radu istraživača u procesu prevladavanja klimatskih izazova u vidu promjena i socioekonomske prilagodbe.


Grad znanja


Građevinski fakultet u medijima:

Povodom 53. godišnjice postojanja Fakulteta naš je dakan gostovao u Svjetioniku, Portalu studentskog centra Rijeka.


U podcastu s temom Digitalizacija i održivost u graditeljstvu, a u suradnji s kolegom doc. dr. sc. Galićem s Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek, gostovao je i naš izv. prof. dr. sc. Ivan Marović. Tema razgovora je Construction 4.0 i Construction 5.0, a cijeli podcast možete pogledati na poveznici.


Novi list

Predstavljeni rezultati Projekta PRI-MJER

Na Građevinskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u srijedu, 5. srpnja 2023. održano je predstavljanje primjene rezultata projekta PRI-MJER (Primijenjena istraživanja klizišta za razvoj mjera ublažavanja i prevencije rizika) u Primorsko-goranskoj županiji. Više u prilogu Novog lista.

Erasmus + Career Garden- virtualni uvid u svijet rada

U prilogu Vox Academiae predstavljeni su rezultati i planovi rada na Erasmus+ projektu Career Garden. Više pogledajte u prilogu Novog lista.

Znanje riječkih znansvenika u funkciji razvoja gospodarskog i javnog sektora

Dana 24. ožujka 2023. godine objavljen je u Novom listu članak naše djelatnice fakulteta doc. dr. sc. Pauline Krolo u kojem je docentica naglasila važnost povezivanja akademske zajednice sa potrebama gospodarstva i javnog sektora za potrebe povećanja transfera znanja i tehnologije. Više informacija o samom članku možete pročitati na poveznici.

Najveća postignuća Fakulteta u 2022.

Dekan Građevinskog fakulteta u Rijeci- najveća postignuća u 2022.

Zabavna strana znanosti

UNIRI-INOVA projekt doc. dr. sc. Pauline Krolo

Dvije velike obljetnice GF

Živjeti s klizištima

Paralelni slalom znanosti i akorda na Leov način

Prilog možete pogledati ovdje.

Dobitnici nagrada Zaklade UNIRI

Vox Academiae- Fokus na znanosti u funkciji društva i jačanja primijenjenih istraživanja

Strateški ciljevi Građevinskog fakulteta, ističe nova Uprava na čelu s dekanom izv. prof. dr. sc. Mladenom Bulićem, temelje se na praćenju globalnih istraživačkih trendova i daljnjem razvoju ključnih istraživačkih područja institucije, istraživačkom radu u laboratorijima, jačanju povezanosti s gospodarskom zajednicom, prijavljivanju novih znanstveno-istraživačkih projekata, jačanju vidljivosti, interdisciplinarnosti, internacionalizaciji i mobilnosti istraživača. Više u prilogu.


Televizija

Skip to content