ADRIATECH2023 – Hrvatska izložba inovacija u građevinarstvu

U periodu od 23. do 27. listopada 2023. u auli Građevinskog fakulteta Rijeka održati će se 7. ADRIATECH – Hrvatska izložba inovacija u građevinarstvu u organizaciji SUIR Saveza udruga inovatora Rijeke. Suorganizatori izložbe su HZI Hrvatska zajednica inovatora Zagreb, Udruga građevinskih fakulteta Hrvatske Zagreb, Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije i Građevinski fakultet u Rijeci, uz potporu Centra za inovacije i transfer tehnologije Rijeka. Na izložbi će  biti predstavljeno oko 40-tak inovacija inovatora i inovativnih tvrtki, zagrebačkog, osječkog i riječkog Građevinskog fakulteta, te inovacije pojedinih zemalja iz inozemstva.

Osnovni cilj izložbe je približiti inovacije akademskoj zajednici, uvažavajući aktivnosti koje provodi Nacionalno inovacijsko vijeće, kojim uz ministra gospodarstva supredsjedava ministar znanosti. U svim europskim dokumentima, povezuju se istraživanja i inovacije, te razrađuje trokut znanja između obrazovanja, istraživanja i inovacija što čini temelj za postizanje sinergijskih učinaka ulaganja u znanost i inovacije iz nacionalnih, regionalnih i međunarodnih fondova. 

Ulaganja u znanost i inovacije, pa onda i u transfer tehnologije će omogućiti da javna hrvatska sveučilišta postanu međunarodno kompetitivna, odnosno, sveučilišta koja stvaraju novu znanstvenu, društvenu, kulturnu i gospodarsku vrijednost. Interakcijski mehanizam kojim se ovo može ostvariti su zajednički istraživački projekti u kojem surađuju javna sveučilišta i gospodarstvo. Time se osnažuju mehanizmi transfera znanja, tehnologije i intelektualnog vlasništva s javnih sveučilišta u gospodarstvo, te komercijalizacija rezultata istraživanja. U sklopu izložbe organizirati će se drugi po redu Inovacijski forum pod nazivom „Inovacije u građevinarstvu – jačanje transfera znanja“ koji organiziraju Hrvatska zajednica inovatora i Građevinski fakultet u Rijeci. Inovacijski forum će se održati u ponedjeljak, 23. listopada 2023. godine s početkom u 11 sati u predavaonici G-003 na Građevinskom fakultetu u Rijeci (u prizemlju fakulteta). Raspored predavanja i informacije u vezi 2. Inovacijskog foruma možete pročitati putem sljedeće poveznice. Pozivamo sve djelatnike, studente i Alumne fakulteta da posjete izložbu inovacija, te se pridruže kao sudionici Inovacijskom forumu.

Skip to content