_Predavanje, Promocija, Student Info, Znanost

dr. sc. Saša Ceci, Tehnologija – prekursor ili posljedica znanosti

01.02.2024.

— 01.02.2024.

18:00

— 19:30

Građevinski fakultet u Rijeci

Pozivamo vas na godtujuće predavanje “Tehnologija – prekursor ili nuspojava znanosti” Saše Cecija

Predavanje će se održati u četvrtak, 1. veljače u 18 sati na Građevinskom fakultetu u Rijeci u dvorani G-004 (Radmile Matejčić 3, Trsat), kao dio manifestacije Rijeka tehnologije 2024.

U predavanju ćemo se osvrnuti na najraniju povijest znanosti, njezino zlatno doba i modernu znanosti i pokušati odgovoriti na pitanje je li tehnologija prirodna pojava koja uvijek prati radoznalo znanstveno propitivanje prirode, ili je sama znanost nužna posljedica razvoja tehnologije. Odgovor će, kao i uvijek, ležati negdje između te dvije krajnosti, no puno važnije od samog odgovora bit će put kojim ćemo doći do njega. Je li znanje uvijek moć, čemo ono i kome zapravo služi, te koja je naša svrha i vrijednost kao društva i civilizacije, to su pitanja o kojima ćemo na predavanju tek otvoriti raspravu. A predavač će, tipično za njega, ponuditi i neke svoje odgovore.

Dr. sc. Saša Ceci čestični je fizičar s Instituta Ruđer Bošković koji je jedno vrijeme radio i na CERN-u, a usavršavao se u SAD-u, na Sveučilištu u Georgiji. Aktivan je u promociji znanosti, između ostalog i kroz emisiju „Treći element“ koju je 10 godina vodio na HRT-u, te kao jedan od osnivača i organizatora „Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja“ koje organizira i znanstveno-popularna predavanja „Skeptici u pubu“. Autor je kvarteta Blesimetar, serije znanstveno-popularnih knjiga. Iako je  fizičar, Blesimetar Prvi koristi se već godinama na Sveučilištu u Rijeci u nastavi metodologije psiholoških istraživanja. Blesimetar Drugi je zato ispunjen zabavnom i razumljivom fizikom, pa ga je Hrvatsko fizikalno društvo 2019. dijelilo kao nagradu učenicima koji su postigli najbolje rezultate na natjecanjima iz fizike. Za Treći su se mnogi potrudili da nikako ne izađe – ipak je izašao 2021. i po autoru ima neke od njegovih najljepših priča. Konačno, za tekstove prikupljene u Četvrtom, autor je 2023. godine nagrađen Nagradom Grada Zagreba i, iako je i dalje fizičar, pozvan je da održi predavanje na edukaciji HZJZ-a o cijepljenju za liječnike i druge medicinske djelatnike. Uz to je bio i urednik nekoliko udžbenika za osnovnoškolsku fiziku, te dobitnik godišnje državne nagrade za znanost za popularizaciju znanosti 2015. godine.

Skip to content