Europski tjedan mladih u gostima

Europski tjedan mladih u gostima

Samo dan nakon izbora za hrvatski parlament u Centru tehničke kulture Rijeka, povodom Europskog tjedna mladih (12.-.19. travnja), održat će se konferencija „Europski tjedan mladih u gostima, na kojoj će mladi, stručnjaci u području mladih, radnici s mladima te ambasadori mladih Grada Rijeke razgovarati o politikama za mlade od lokalne do europske razine, načinima kako se mladi mogu uključiti u političke procese te kako iskoristiti prilike za mobilnost koje pružaju europski programi. 

Konferencija će se održati u četvrtak, 18. travnja, u prostorima CTK Rijeka, od 9:30 kada započinje registracija do 16:00. 

Konferencija će započeti predstavljanjem Erasmus+ projekta “Grad po mjeRI mladih” u sklopu kojeg se konferencija organizira, a cilj mu je da mladi postanu glavni arhitekti promjena koje će oblikovati život zajednice u narednim godinama te da se aktivno uključe u provedbu aktualnog Programa za mlade Grada Rijeke.

Potom slijedi panel “Što me se to tiče?” na kojem će glavna tema biti politike za mlade. Panelisti su: Lucija Kero, savjetnica za mlade Grada Rijeke, doc.dr.sc. Marko Kovačić, međunarodno prepoznati stručnjak za mlade, doc.dr.sc. Matija Miloš, Katedra za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Sara Sušanj, Mreža Mladih Hrvatske, dok će moderatorica biti Hana Galogaža Lanča iz CTK Rijeka. Panelisti će pričati o politikama za mlade od lokalne do izborne razine, Nacionalnom programu za mlade, zahtjevu za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih te važnosti uključivanja mladih u kreiranje i donošenje politika za mlade.

Nakon toga slijedi radionica “Ali zapravo, što me se to tiče?” koja će tematizirati nadolazeće izbore za Europski parlament, te će okupljene podsjetiti na važnost izbora za Europski parlament.

Živa knjižnica još je jedna od aktivnosti koje će se odvijati 18. travnja, a u sklopu koje će se razgovarati o europskim mogućnostima za mobilnost mladih. Neke od osoba od kojih će polaznici moći dobiti informacije su Matea Lozančić, Centar za međunarodnu mobilnost Sveučilišta u Rijeci, Marina Ukalović Matijašić, EURES savjetnica, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Rijeka, Marta Grabar, predsjednica ESN-a Rijeka, Maria Grbac, Europe Direct, i Hana Galogaža Lanča, CTK Rijeka koja će predstavljati Eurodesk mrežu. Mlade osobe na jednom će mjestu tako dobiti pregled raznih mogućnosti za mobilnost – od mogućnosti za studij u inozemstvu, obavljanja stručne prakse, odlaska na razmjenu mladih ili trening te čuti iskustva iz prve ruke. U CTK Rijeka naći će se mlade osobe koje su bile na mobilnosti i koristile europske programe koji omogućuju financijsku i drugu potporu za trajanja mobilnosti do osoba koje pružaju podršku mladim osobama da odu na mobilnost.

Svi sudionici konferencije dobit će Youthpass – europski instrument priznavanja za identificiranje i dokumentiranje ishoda učenja koji su stečeni u projektima u okviru programa Erasmus+ i European Solidarity Corps. 

Potrebno je najaviti svoje sudjelovanje na konferenciji ispunjavanjem prijavnog obrasca najkasnije do utorka, 16. travnja 2024.

Podsjetimo, Grad po mjeRI mladih je Erasmus+ projekt kojeg zajednički provode Grad Rijeka (nositelj projekta) te udruge Delta i CTK Rijeka. Želja im je potaknuti mlade da se aktivno uključe u kreiranje i ostvarivanje Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje do 2030. godine. Projekt je u svojoj drugoj godini provedbe, a do sad je provedeno desetak aktivnosti koje su na jednom mjestu spojile mlade iz Rijeke s ambasadorima mladih Grada Rijeke kako  bi zajedno promišljali i planirali aktivnosti kojima se Rijeku želi učiniti gradom po mjeri mladih osoba. Projekt je započeo Kavom s gradonačelnikom, a kasnije su mladi sudjelovali u aktivnostima Lova na udruge kako bi se upoznali s udrugama mladih i za mlade, na hackathonu su redizajnirali portal MojaRijeka.hr, organizirane su aktivnosti za Savjete mladih i Vijeća učenika, a početkom godine zajedno su planirali aktivnosti za 2024. godinu.

Skip to content