Intervju s Edinom Fatićem – profesionalni sportaš u HNK Orijent 1919

GRADRI: Što je bila motivacija za upis građevinskog fakulteta? Jeste li već tada bili u profesionalnom nogometu i kako ste se odlučili baš za ovaj fakultet?

E.F.: Nakon završene Prve riječke hrvatske gimnazije (opći smjer za sportaše) svakako sam morao upisati fakultet. Razmišljao sam o društvenim znanostima, medicini, tehničkim znanostima – koje sam naposljetku i odabrao. Motivacija za upis građevinskog fakulteta bila je misao da će se uvijek nešto graditi/obnavljati i da će biti posla u toj struci. Ljubav prema nogometu traje od sedme godine kada sam upisao školu nogometa HNK Rijeka, gdje sam ostao tijekom cijelog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Kako su godine prolazile i ja postajao sve stariji, tako je i nogomet za mene postajao sve ozbiljniji. Još u srednjoj školi sam igrao u seniorskoj ekipi HNK Rijeke (druga momčad).

GRADRI: Koliko je teško uskladiti obaveze na fakultetu i sportsku karijeru? Koji dio organizacije vremena je najzahtjevniji kako biste bili uspješni u obje aktivnosti kojima se bavite?

E.F.: Mislim da je u životu najbitnija organizacija vremena i naravno volja. Ako dobro organiziraš vrijeme, sve se uspije stići! Naravno, ukoliko želiš biti uspješan na oba fronta moraš biti spreman na jako puno odricanja, kako u društvenom životu tako i na svim ostalim poljima. Najzahtjevniji dio organizacije vremena je preklapanje obaveza, kada su istovremeno trening ili utakmica i predavanja i ispiti. Pokušavam ne izostati ni sa jedne obaveze, ali nekad jednostavno moram odabrati što je u tom trenutku bitnije. Često se zna dogoditi da je razmak između obaveza u nogometu i fakultetu nekoliko minuta pa jurim s jedne obaveze na drugu.

GRADRI: Je li disciplina i odgovornost koju morate imati da biste bili uspješan sportaš utjecala na stjecanje takvih navika i na fakultetu?

E.F.: Definitivno. Disciplina i odgovornost koju sport zahtijeva izgradila me u osobu kakva sam sad. Sadašnji tempo prati me tijekom cijelog razdoblja obrazovanja pa ustvari ni ne znam drugačije.

GRADRI: Pri završetku ste studija. Koji period biste istaknuli kao najzahtjevniji s obzirom na paralelnu karijeru, a što je bilo najlakše/najljepše?

E.F.: Najzahtjevniji period svakako je period ljetnih (srpanj) i zimskih (siječanj i veljača) priprema za nadolazeću sezonu kada često svakodnevno imam dva treninga, a u isto vrijeme moram učiti za završne ispite. Najljepši dio su dobri sportski i akademski rezultati, kada znam da je vrijedilo truda i vremena. 

GRADRI: Imate li neku poruku ili savjet studentima koji se također osim studiranja profesionalno bave i nekim drugim zanimanjem?

E.F.: Moj savjet je da nikad ne odustanete od svojih želja i ciljeva ma koliko teško izgledalo u danom trenutku, odricanje i uloženo vrijeme će se kad-tad isplatiti.

GRADRI:  Za kraj, je li ljubav prema nogometu veća od ljubavi prema građevinarstvu 😊 ?

E.F.: Ljubav prema nogometu postoji od malih nogu i vučem ju sa sobom čitav život i sve moje obaveze su podređene istom. Zadovoljan sam što sam upisao građevinski fakultet jer je studirajući iz godine u godinu moje zanimanje za građevinom raslo te se definitivno radujem radu u struci u budućnosti.

GRADRI: Edine, hvala na razgovoru i želimo Vam sreću u budućnosti u obje Vaše karijere!

Skip to content