Održan Inovacijski forum “Inovacije u građevinarstvu – jačanje transfera znanja” u sklopu AdriaTech izložbe inovacija

Dana 23. listopada 2023. godine u auli Građevinskog fakulteta Rijeka otvorena je 7. ADRIATECH – Hrvatska izložba inovacija u građevinarstvu u organizaciji SUIR Saveza udruga inovatora Rijeke. Izložba se  održava od 23. do 27. listopada 2023. uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije. Suorganizatori izložbe su HZI Hrvatska zajednica inovatora Zagreb, Udruga građevinskih fakulteta Hrvatske Zagreb, Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije i Građevinski fakultet u Rijeci, uz potporu Centra za inovacije i transfer tehnologije Rijeka. Na izložbi je predstavljeno ukupno 40 inovacija inovatora i inovativnih tvrtki, te zagrebačkog, osječkog i riječkog građevinskog fakulteta, a u međunarodnom dijelu izložbe inovacije iz Bosne i Hercegovine, Irana, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.

Osnovni cilj izložbe je približiti inovacije akademskoj zajednici, predstaviti razna inovativna rješenja u građevinarstvu kako studentima tako i znanstveno-nastavnom osoblju. U svim europskim dokumentima, povezuju se istraživanja i inovacije te razrađuje trokut znanja između obrazovanja, istraživanja i inovacija što čini temelj za postizanje sinergijskih učinaka ulaganja u znanost i inovacije iz nacionalnih, regionalnih i međunarodnih fondova.

Ulaganja u znanost i inovacije, pa onda i u transfer tehnologije će omogućiti da javna hrvatska sveučilišta postanu međunarodno kompetitivna, odnosno, sveučilišta koja stvaraju novu znanstvenu, društvenu, kulturnu i gospodarsku vrijednost. Interakcijski mehanizam kojim se ovo može ostvariti su zajednički istraživački projekti u kojem surađuju javna sveučilišta i gospodarstvo. Time se osnažuju mehanizmi transfera znanja, tehnologije i intelektualnog vlasništva s javnih sveučilišta u gospodarstvo te komercijalizacija rezultata istraživanja.

Na samom početku izložbenog događanja, dana 23. listopada 2023. održan je Inovacijski forum pod nazivom „Inovacije u građevinarstvu – jačanje transfera znanja“, koji su organizirali Hrvatska zajednica inovatora iz Zagreba i Građevinski fakultet u Rijeci. Uz pozdravne riječi predsjednika Hrvatske zajednice inovatora prof.dr.sc. Miljenka Šimprage i dekana Građevinskog fakulteta u Rijeci izv.prof.dr.sc. Mladena Bulića, na forumu se održalo četiri pozvana predavanja. Na samom početku sudionicima se obratila gospođa Tanja Lukanović, dr.vet.med. iz tvrtke Hamag Bicro iz Zagreba koja je održala predavanje pod nazivom „Europsko inovacijsko vijeće – Obzor Europa, pravila sudjelovanja i mogućnosti dobivanja financijskih sredstava“. Nakon toga uslijedilo je predavanje ravnatelja Regionalne razvojne agencije PGŽ-a (PRIGODA), gospodina Vedrana Kružića, dipl.oecc. pod nazivom „EU fondovi i Plan industrijske tranzicije“. Kroz samu prezentaciju naglašeni su ključni naglasci novog mehanizma poticanja konkurentnosti i razvoja Primorsko-goranske županije i regionalnih tvrtki, usvojenog Plana industrijske tranzicije Jadranske Hrvatske. Nabrojani su potencijali financiranja koju pred tvrtke i javni sektor stavlja višegodišnji EU financijski okvir do 2027. godine, te je naglasak stavljen na važnosti aktivnosti u izgradnji regionalnog inovacijskog ekosustava. U trećem pozvanom predavanju sudionicima se obratio predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga koji je u svojoj prezentaciji pod nazivom „Inovacijski sustav – temelj razvoja hrvatskog gospodarstva“ naglasio kako u narednom razdoblju inovacijski sustav u Republici Hrvatskoj mora bolje funkcionirati kako bi konačno postao temeljem gospodarskog razvoja Hrvatske. Pritom su naglašena rješenja koja nudi Hrvatska zajednica inovatora u pogledu da Vlada RH mora imenovati Ministra za inovacije bez portfelja, da se u Vladi RH uspostavi Ministarstvo za visoko obrazovanje, znanost i tehnologiju, da se do 2030. godine poveća udio za istraživanje i razvoj u iznosu od 3% BDP-a, te da se izradi i usvoji Zakon o inovacijama. Posljednje predavanje na Inovacijskom forumu održao je izv.prof.dr.sc. Hrvoje Draganić, dipl.ing.građ. sa Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku koji je u svojoj prezentaciji pod nazivom „Znanstveno-istraživački projekti Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta Osijek“ pobliže prezentirao znanstveno-istraživačke projekte koji su netom završeni ili u fazi realizacije. U sklopu Inovacijskog foruma potpisan je sporazumni ugovor kojim Građevinski fakultet u Rijeci postaje punopravni član Hrvatske zajednice inovatora. Hvala svima na sudjelovanju! 

Skip to content