Sudjelovanje studentica na natjecanju ALLPLAN

U srpnju ove godine naše studentice Ana Malešević, Melisa Čaušević i Martina Višnjić – tim Južina sudjelovale su na međunarodnom natjecanju Allplan Regional Hackaton koje se održalo na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Tim Južina plasirao se na završnu fazu natjecanja – regionalno natjecanje kao pobjednik natjecanja koje je održano na našem fakultetu, a gdje su studentski timovi trebali pokazati svoje vještine i znanja iz BIM tehnologije. Tom prigodom razgovarali smo sa timom Južina kako bismo saznali što ih je motiviralo za prijavu te kakvo su iskustvo imale sa ovogodišnjeg natjecanja.

GRADRI: Tim Južina, najprije čestitke na sudjelovanju na ovom zanimljivom natjecanju. Što vas je motiviralo na prijavu i koliko je bilo teško uskladiti pripreme za natjecanje uz obaveze koje ste imale na fakultetu?

TIM JUŽINA: Hvala! Iskreno, na natjecanje smo se prijavile iz znatiželje, kako bismo nešto novo naučile i unaprijedile svoje znanje o BIM-u, ali i zbog zabave. S obzirom da su druge dvije faze natjecanja bile u terminu ispitnih rokova, bilo je prilično zahtjevno uskladiti obaveze oko ispita i pripreme za natjecanje pa smo se ipak više fokusirale na ispite. Ostatak slobodnog vremena posvetile smo pripremama za Allplan, a kako nam je ovo bio prvi susret sa takvim natjecanjem, sve tri smo bile ugodno iznenađene plasmanom na regionalnu fazu natjecanja koja je bila puno zahtjevnija od prve dvije faze.

GRADRI: Možete li nam reći nešto više o projektu na kojem ste tijekom natjecanja radile?

TIM JUŽINA: Naš zadatak bio je najprije izraditi 3D model obiteljske kuće s razvedenim tlocrtom, a zatim armirati cijelu konstrukciju. Rad na samom projektu trajao je dva dana, nakon čega su uslijedile prezentacije rješenja i samog procesa rada. Za vrijeme natjecanja održane su i razne stručne prezentacije. Glavni cilj natjecanja zapravo je bio upoznati studente sa BIM načinom rada te ih potaknuti da probude Allplan stručnjaka u sebi.

GRADRI: Što biste istaknule kao najbolje iskustvo sa natjecanja?

TIM JUŽINA: Vjerujemo da su svi, baš kao i mi, dolaskom u Beograd zaboravili da su došli na natjecanje. Atmosfera je bila jako pozitivna! Istina, bila su to 2 dana intenzivnog rada na projektu (možemo oduzeti spavanje 3 sata), ali bilo je i jako puno zabave i novih poznanstava! Jako nam je drago što smo imale priliku upoznati ljude iz cijele regije i s njima ostati u jako dobrim odnosima.

GRADRI: Imate li u planu ponovno sudjelovati na ovakvom natjecanju?

TIM JUŽINA: Naravno, Južina tek počinje! Ovo je za nas bilo tek zagrijavanje pošto smo za Allplan saznale neposredno prije početka samog natjecanja. Sada sigurno imamo više iskustva i planiramo se ponovno prijaviti, a nadamo se i ostvariti bolji plasman na regionalnoj razini

GRADRI: Što biste poručile kolegama koji bi se također htjeli uključiti u natjecanje ili naučiti više o BIM-u? TIM JUŽINA: Predlažemo da se čim prije krenu pripremati za natjecanje! Ono što je nama bilo jako korisno, a o čemu nismo imali prethodno znanje sa fakulteta, su video materijali dostupni na internetu uz koje se može puno naučiti i kvalitetno pripremiti za natjecanje. Svakako preporučujemo svima da se prijave jer je sudjelovanje na natjecanju odlično iskustvo a važno je samo pronaći malo slobodnog vremena i volju za učenjem!

Skip to content