World Centre of Excellence (WCoE)

Na online/virtualnoj konferenciji Međunarodnog konzorcija za klizišta (International Consortium on Landslides, ICL) održane od 02. do 06.11.2020., a temeljem odluke Global Promotion Committee of the International Programme on Landslides, Hrvatska grupa za klizišta koju čine znanstvenici Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proglašena je  Svjetskim centrom izvrsnosti za smanjenje rizika od klizišta (WCoE) za period 2020. do 2023. godine zajedno s još 18 svjetskih institucija. U provedenoj evaluaciji Hrvatska grupa za klizišta evaluirana je s visokim 3. mjestom iza Sveučilišta u Firenci, Italija i Sveučilišta Gadjah Mada u Yogjakarti, Indonezija, a ispred brojnih drugih svjetski poznatih sveučilišta i institucija (popis institucija i centara izvrsnosti).

Na istoj konferenciji Board of Representatives (BoR) of ICL imenovao je prof. Željka Arbanasa potpredsjednikom ICL za Europu za period 2021. do 2023. godine.

Međunarodni konzorcij za klizišta (International Consortium on Landslides, ICL) trenutno okuplja više od 90 institucija s 5 kontinenata u čijem je fokusu istraživanje klizišta i i smanjenje rizika od klizišta.

Skip to content